Петък, 29 Март 2024, 08:57

bTV: "Ботевград обгазен от горящо сметище"-(видео)

7 Юли 2012, 18:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4997 21


Притеснени за здравето на хората, лични лекари събират подписка

След близо 10-дневно обгазяване, най-после и националнте медии взеха отношение.След като в нашия сайт писахме нееднократно за проблема, публикувайки мнения на хората и снимки, вече ситуацията  придоби национално значение. Не е честно децата ни да се тровят.За възрастните е ясно...Току що в новинарската емисия на bTV  бе показанк кратък репортаж от случващото се в нашия град. Дали има виновни??? Както винаги - не...

Ботевград е изправен пред сериозен екологичен проблем. Повече от седмица градът и околните села се обгазяват от горящо сметище. Задушлив дим и миризма на изгоряла пластмаса се разнасят на километри от тлеeщето сметище. То се намира извън града, но тъй като е на по-голяма надморска височина, и най-слабият вятър буквално трови жителите на близкия квартал „Север".

Няколко са версиите за запалването на депото, една от тях е умишлен палеж, за да се освободи място за боклук. Според друга версия високите температури са провокирали тлеенето.

Най-популярната обаче е, че ромите, които ежедневно ровят в боклука, го подпалват, за да се доберат по-лесно до металните отпадъци. Набедените обаче отричат.

От два дни върху димящите участъци се изсипва земна маса, която се заравнява с багери. Засега обаче запръстяването не дава резултат.

Притеснени за здравето на хората, лични лекари събират подписка. Според тях институциите, от които зависи решаването на проблема, реагират мудно и неадекватно.

„Започнахме подписката, след като общината отрече, че има проблем. Според мене проблемът е доста сериозен, защото от една седмица имам увеличена заболеваемост на хората с бронхиална астма и ларингити”, каза д-р Сия Петрова, която е инициатор на подписката.

Съветът на лекарите е пациентите с такива заболявания да напуснат града, докато пожарът не бъде потушен. Кога обаче ще стане това, не е ясно.

Източник: http://btv.bg

Коментари (21)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Юли, 19:32

    Balkanci evala nevi puka ot nisto i nikoi.Vie ste edinstveniat stozer na horata.....

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Юли, 19:35

    Абе вие луди ли сте, сега ще ви погне Георгиев и няма да ви остави намира.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Юли, 19:51

    Da ne bi da ste saglasni s obgaziavaneto na grada

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 7 Юли, 20:40

    Браво балканци!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 7 Юли, 20:52

    Е, най-после. Наистина много мудно се реагира от компетентните институции. Браво за хубавия сайт!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Юли, 20:53

    Е, най-после...! Наистина много бавно се реагира от компетентните институции. Браво за хубавия сайт!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Юли, 21:47

    Ставаме все по-известни. http://www.blitz.bg/news/article/145675#comments "Dimitar Nekov · Водещ коментатор · Работи в ЖЗК Съгласие Нормално - където има мангали - там има и боклуци, мръсотия и зловоние !!! Оня ден - чааве, прегазено на бунище, сега - мангали, подпалили бунище. Мисля, че на сметищата само служителите трябва да имат достъп - тия твари защо въобще ги пускат там? Защо не отидат да поискат земя от държавата тия паразитиращи отвратителни бацили, за да засеят нещо, вместо да ровят по бунищата? Въпросът ми е риторически, говорим за мангали все пак !!!" Отговор · Харесва ми· преди 21 минути
    :idea:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Adolf Hitler 卍 卍 卍 8 Юли, 03:33

    Dobre tolkova li nqma koi da gi sledi tiq mangali i da gi izgoni ot tam ili nai malkoto tam da si sedqt ama da ne pre4at na normalnite bqli hora da si jiveq spokoino ! izkarvala si prehranata,are begaii be 4erno iz4adie vredish na tolko mn hora s prostata si glava i neobmisleni deistviq !!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 8 Юли, 07:24

    bravo za reportaja, no mnogo kratak. BTV pretupa neshtata, nimashe intervio s nikoi. Triabvshe da potarsiat Tulata da kaje niakoi glupost ta horta da se posmeiat. Samo noshno vreme se oseshta tazi mirizma, nikoi mojeli da koje zashto ???

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 8 Юли, 07:38

    Проблемът е много по-сериозен от това , че и циганите може би палят. При такова количество отпадъци в дълбочина се образува метан. От там идва проблема. При високи температури сметището се самозапалва. Затова депата за боклуци трябва да са отдалечени от населените места. В това се състои голямото престъпление на местната управа спрямо гражданите. В съседство с града и селата още по-мащабно сметище. То с нищо не е по-съвършено от досегашното. Разликата е, че се копае огромна дупка, в която да се трупа боклука. Затова учените еколози казват, че тези депа са бомби и язви. Жалко, че комерсиалните цели унищожават досега съхранената ни котловина.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete