Четвъртък, 25 Април 2024, 22:17

"Буквар за щастие" - как животът се превръща във възможност

5 Март 2015, 19:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2343 3


„Буквар за щастие” – така авторката Цонка Докова, общински съветник и директор на дом за възрастни хора „Д-р Адриан Атанасов” Ботевград, е озаглавила първата си книга. Събитието в Исторически музей Ботевград днес уважиха кметът на общината Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, секретарят на общината Цеца Иванова,  представители на общинската администрация, общински съветници, много роднини и приятели. Специални гости бяха Лазар Мурджев, председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) и неговият баща Димитър Мурджев, художник и писател. Трио „Приятели” отправи музикален поздрав към гостите.
 
Тодорка Коцева, директор на Исторически музей Ботевград, представи книгата със свои думи, а представянето бе озаглавила „Усмивката на Цонка”:Не мислех, че може да се събере толкова много любов между кориците на тази малка книга, в която всяка една история е един урок, който се научава чрез другите. След прочитането на книгата си обясних защо срещу себе винаги имам един усмихнат и позитивен човек. Препоръчвам Ви и Вие да се докоснете до голямото сърце на Цонка Докова чрез лично изстраданите истории, поднесени талантливо в страниците на книгата”.
 
Г-жа Коцева предостави думата на г-н Лазар Мурджев, който формулира две тези върху книгата, които са неговите два варианта на интерпретация на житейския път. Първата теза е „мизерията на духа, превърнала живота ни в проблем” – безсилието и жестокостта на битието. Втората теза в възможността на Цонка да превърне книгата в една малка домашна църква, където можем да се изповядаме, да оцелеем и да познаем щастието – тогава „животът се превръща във възможност”. „Днес не ни остава нищо друго, освен да наречен нашата авторка „преподобна”, завърши той.
 
В своето слово г-н Димитър Мурджев заяви, че приема Цонка като цвете още от малка. Той определи книгата не само като буквар на живота, но и като едно огледало, където в много от страниците вижда себе си.
 
На гостите бе прожектиран мултимедиен филм с част от живота на авторката, запечатан в снимки. Самата Цонка Докова не скри вълнението и радостта си от събитието. Тя благодари на двамата специални гости за търпението и подкрепата около създаването на книгата. Благодарности отправи и към семейството си, приятелите, децата от дома за деца в с. Гурково, където тя бе дългогодишен директор,  на дома за възрастни хора в Ботевград. Тя призова: „Много е важно с какви очи ще погледнете към близките си – обърнете се към тях, обичайте ги, независимо на колко години са. Те са вашето прекрасно семейство. Благодарение на тях Вие сте на това високо ниво”.
 
Петя Кочкова, директор на ОУ „Никола Вапцаров” Ботевград, също поздрави г-жа Докова и сподели, че „Буквар за щастие” е една „смело нестандартна книга” и пожела успех на авторката.
 
Цонка Докова получи множество поздрави, похвали и цветя по случай първата си книга. Гостите в музея имаха възможността да закупят „Буквар за щастие” на място, а г-жа Докова с радост раздаде автографи. Събитието продължи с коктейл във фоайето.
 
„Буквар за щастие” не е лека книга, но четейки я, ще преживеете истински катарзис, който може да Ви промени”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Иван 5 Март, 23:19

    Шефке гордеясе че те познавам БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Март, 10:50

    Успех!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Март, 13:44

    Тая "писателка" е от обкръжението на един виден айдук от Навачене, дето е кмет на община Ботевград-все още! Какво да кажем за книгата, даже и непрочетена-съдейки от житието-битието й досега неще да е някой шедьовър, по-скоро се е напънала да обърне внимание върху себе си, че нещо напоследък я позабравиха-изглежда сбабичосана, но така е времето непрощава на никой :!: :?: :!: :wink:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete