Събота, 20 Април 2024, 16:46

Бюджет 2017 на община Ботевград бе приет след 2 часа и половина дебати

24 Януари 2017, 20:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3309 40


Приемането на Бюджет 2017 в община Ботевград бе предмет на продължително обсъждане тази вечер от 17.00ч. на извънредно заседание на ОбС. По време на продължилата повече от 2 часа и половина сесия постъпиха редица предложения за изменение на проекта за бюджет. Той бе приет с гласовете на 23-ма съветници, Йорданка Лачева и Цонка Докова не присъстваха, Йордан Йорданов, Любомир Лилов, Николай Велков и Георги Георгиев се въздържаха.

В началото на заседанието кметът Иван Гавалюгов обяви промени в плана за финансиране на капиталовите разходи. В него се включват 20 000 лв за закупуване на малък комбиниран камион-самосвал с гребло за снегопочистване и надстройка -песъкар. В Трудовец за изграждане на канализация по ул."Хр.Ботев” първоначално предвидените 35 750 лв се завишават на 37 500 лв, а за изграждане на канализация по ул. "Бистрица” се намаляват от 31 750 на  30 000 лв. Гавалюгов добави, че в плана се занижават средствата, предвидени като помощи за изкопаване на гробни места и ковчези от 34 000 лв на 30 000 лв. Финансовото подпомагане за ветераните от войните  се завишава от 10 800 лв на 14 800 лв за 8 ветерани, които ще получават по 150 лв месечно. 

Общинският съветник от групата на ОББО Йордан Йорданов приветства общинската администрация за събираемостта на данъците и таксите през изминалата година. Йорданов изрази недоволство, че в разпределението на бюджета са заложени около 900 хил. лв. общо за всички села и то повечето са насочени за ВиК услуги. Съветникът Йорданов изрази мнение, че не приема оскъдното финансиране за селата на територията на община Ботевград. Йорданов смята, че трябва да се обърне внимание на спортните площадки, тъй като те са в окаяно състояние. На второ място той поиска да получи яснота по отношение на 60 хил. лв., които са заложени за осигуряване на профилактични медицински прегледи на жители на община Ботевград навършили пенсионна възраст, как точно ще се изразходва тази сума и каква  е ползата от нея?          

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че не е съгласен с това, което съветникът Йорданов се опитва да внуши, а именно че селата са ощетени. Средствата от 3 000 лв, които са заложени за подмяна на довеждащ водопровод за с. Рашково е по искане на хората от селото. „ Знаете, че ВиК връща по 30 000лв месечно. Когато гласувахме парите за изкопаването за полагане на тръби за Поп Нако , само тръбите закупихме ние, останалите неща бяха от ВиК. Въпреки това ще продължим да финансираме дори когато ВиК не е на общински оператор. Активите не са на държавата, а са общински”, посочи Гавалюгов в отговор на казаното от Йорданов, че и до днес не  е ясно държавно или общинско е „ВиК Бебреш”.
 
Не сме подминали и финансово подпомагане на възрастното население”, заяви кметът Гавалюгов по повод заложените 60 000 лв за осигуряване на профилактични прегледи на жители от общината, навършили пенсионна възраст и добави, че  хората, които получават минимални пенсии, нямат възможност да си правят профилактични прегледи. Това каза кметът по повод питането на Йордан Йорданов по втория въпрос и добави:”Ако няма положителен ефект другата година ще предложим нещо друго”.
Кметът Иван Гавалюгов посочи, че направленията за прегледи свършват бързо. „Сега са намалени клиничните пътеки. С тези 60 000 лв искаме да осигурим медицински изследвания, услуги, които възрастното население да използва. Имаме план и идея как да се направи това. Например някой да иска да се прегледа от кардиолог, дава заявление и им казваме в този ден, къде  ще има специалисти за прегледи, които са си избрали. Ще се организира преглед на място, било то медицински преглед или вид изследване”. Кметът Гавалюгов изрази надежда, че през 2017г. ще има по-голяма събираемост на данъци и такси.

Общинският съветник от ОББО Петър Петров оттегли предложението си средствата за спортни клубове от 310000 да станат 312 500 лв, като  средствата да бъдат насочени към клуба по борба. Искането му е по повод това, че над 40 човека тренират борба, от които над 20 са деца. Предложението му бе продиктувано и от това, че е чул , че в ОУ”В.Левски” ще бъде сформирана спортна паралелка.

По повод дебатите за завишаване средствата за подпомагане на спортните клубове в общината, общинският съветник от ГДБОП Борислав Витков пък направи предложение средствата от 310 000 лв да бъдат завишени  на 320 000 лв. Предложението на Витков бе прието от вносителя. Завишението да дойде от предвидените 50 000 лв за безплатен превоз на пенсионерите, които по думите на кмета Иван Гавалюгов са резерв в Бюджет 2017. Той заяви, че тези средства за 2016 г са останали неизползвани, но ако се наложи ще се използват.

Общинският съветник от ОББО Силвия Христова настоя общината да предвиди в Бюджет 2017 - 300 000 лв за ремонти в детските градини на двете най-големи села - 200 000лв за ОДЗ „Детелина” във Врачеш и 100 000 лв за ОДЗ”Здравец” в Трудовец. „Независимо от това дали ще бъде спечелен проектът за техния ремонт, нека това бъде гаранция, че те наистина ще се ремонтират”, заяви Христова. Кметът Иван Гавалюгов прие предложението и припомни, че финансирането ще се осъществи по линия на Националния еко-доверителен фонд. Той  обеща, че до средата на годината, ако общината не получи финансиране, ремонтите на двете градини ще се осъществи от собствени приходи на общината. По този въпрос в залата постъпи предложение от Георги Георгиев средствата да дойдат от реконструкцията на Градския парк, но това негово предложение не срещна нужната подкрепа.
 
Общинският съветник от ОББО Петя Кочкова посочи, че за ремонт на оградата на ОУ ”Н. Вапцаров” - начален етап, както и за изграждане на стол и актова зала, каквито искат родители на учениците, в училището могат  да се пренасочат средства, предвидени за улиците, които са в близост до „Кауфланд”. „Близо 80 000 лв се смъкнаха все едно с магическа пръчка от бюджета. Ако училището е имало собствен ресурс да се е справило”, заяви Кочкова. Тя разкритикува силно намаления разход за летен отдих на деца, който от 160 хил. лв станал на 80 хил.лв, и сега сумата е 35 хил.лв. По думите й много са средствата заложени за ОП БКС, „което силно контрастира на трудното предвижване и зимното почистване”. Тя посочи, че заради непочистени улици, учител на път за работа пада и си чупи ключица.

Кметът Иван Гавалюгов изрази съгласие да се включат, и оградата на училището, и стола, но за ремонтът на ул.”Хаджи Димитър”, за който Кочкова не се съгласи, има подписки. Другият мотив е, че така ще с разтовари трафика на улицата, осеяна с дупки в близост на  „Кауфланд”. Гавалюгов заяви, че относно нова ограда на малкия „Вапцаров” е хубаво да се направи опит за външно финансиране - от МОН. На следващата сесия той заяви, че трябва да се внесе количествено-стойностна сметка.
 
Общинският съветник от ОББО Иван Начев направи предложение предвидените 10 000 лв за ремонт на Здравната служба в Трудовец да се увеличат на 20 000 лв. По думите му там положението било плачевно, имало течове. Зам.кметът Цветелин Цветков обясни, че самите пациенти и наемателите на кабинетите не затварят през сруденото време прозорците, което довело до пукане на тръби. Предложението на Начев бе прието от вносителя.

Николай Велков от ОББО постави въпроса, кой е предложил бюджета за БКС да е 4 млн. лв. Кметът Иван Гавалюгов ороверга това и каза, че няма такива суми за БКС в новия бюджет. Велков пък заяви, че БКС-то било „каца без дъно”. На свой ред Гавалюгов каза че е по-важно, че гражданите са доволни. 

Общинският съветник от БСП д-р Веселка Златева отбеляза, че бюджета за 2017 г е реалистичен и балансиран, и той ще бъде изпълнен. Тя изтъкна, че за първи път в общината 5-6 годишни деца ще посещават безплатно детска градина, а на децата от 2 до 4 години се поема 50% от таксата. Тя обърна вниманиe и на това, че ще бъдат направени много ремонти в селата, където от години не са правени такива.

Всички приети предложения от вностеля на Докалдната записка, Кметът Иван Гавалюгов, бяха подложени на гласуване, заедно с проекта за Бюджет.

Източник: balkanec.bg

Коментари (40)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Януари, 20:59

    Пропусна ГЕНОЦИД!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:17

    И повсеместен форумен тъпизъм както е видно.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:20

    №1, ако си мъж със достойнство, напиши си името, да ви видим кой е този борец за правда и свобода, моля те.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:23

    Що па треа да е мъж? Може и жена да е! И без това "мъжете" днес са женски полови органи. Като се започне от "управляващото" недоразумение!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:30

    Тя па оная до крадливото джудже е мис Вселена !

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:34

    Боже,боже колко злоба и завист.Не ви харесва да има умни и интелигентни хора.Не минават номерата на ОББО.

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Януари, 21:52

    Кочкова гласува с нежелание "за".

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete