Четвъртък, 28 Март 2024, 22:11

Чепърлянският манастир „Света Петка” – Духовен оазис на брега на Нишава

12 Декември 2019, 18:35
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1291 0


Чепърлянският манастир „Света Петка” се намира на десния бряг на река Нишава, на 2км източно от село Чепърлянци – община Драгоман. До него води черен път, спускащ се по дерето ,източно от селото.

Познатата история на обителта започва през 1918 година, след като на Андрей Манов от близкото село Липинци на сън му се явява Света Петка и му казва, че той е избран и трябва да съгради манастир върху основите на стар. От начало той не повярвал и не направил нищо. Светицата обаче му се явила отново и му казала, че ако не изпълни заръката, ще загуби трима от семейството си. Първа се разболява жена му и след два дни умира. След това се разболява и едно от децата му и той, чак тогава се плаши и харизва най-малкото си дете на бай Станко от Чепърлянци, който не е имал деца.

След всичко това, Андрей Манов отива на уреченото място и започва изграждането по съновидения. Храмът е издигнат на мястото на раннохристиянско светилище-оброчище, в основите на който са намерени два надгробни византийски камъка, датирани в периода от X - XII в., които и до днес са в двора му.
Манастирът е осветен през 1942 година от Екзарх Стефан. Пак по Божие съновидения дядо Андрей сънува, че трябва да посети Йерусалим, където става Хаджия. По-късно той се замонашава и остава в манастира до края на дните си през 1969г.

В момента манастирът е постоянно действащ. За него се грижи боголюбивият мирянин Богдан. Той е в помощ на светата обител още от 1970 година, когато в нея е имало две монахини. По-късно те умират и Богдан остава сам да се грижи за манастира.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete