Събота, 20 Април 2024, 00:12

Честито Рождество Христово!

25 Декември 2017, 09:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1654 1


Екипът на Balkanec.bg Ви поздравява с Рождество Христово и Ви желае много здраве, успехи, любов, късмет и благополучие. Весела и щастлива Коледа!
Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос.


Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майката на Исус - Мария, и Йосиф отишили във Витлеем. Не намерили място в страноприемницата и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

Там Мария родила Сина Божий, повила го в пелени и положила в ясли, където били привързани магаре и вол. С дишането си животните сгрявали божествения Младенец.

В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина и се явил ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер - с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени.

Всички носят едно общо име, което в различните региони е - коледари, коладници, коледаре, коледници. Те се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците.

Разпределят се на групи от по 10-15 души, сред които има и по-малки момчета, които се движат отпред и известяват стопаните за тяхното идване.

От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете и пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството - от най-възрастния до най-малкия - за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие, добра среща, игри и веселия.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete