Понеделник, 25 Март 2019, 11:45

Честване на Богоявление /Йордановден/ в община Костинброд

6 Януари, 21:48
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 540 0


И тази година в община Костинброд по традиция бе почетен празникът Богоявление (Йордановден). Силни и смели мъже от града и село Петърч скочиха в студените води на река Блато. Според легендата на Богоявление или Йордановден и според библейската легенда, Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване на водата. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста започна в 11:00 часа в първи район, Костинброд.

След службата в храм „Св.Св.Кирил и Методий“, отец Дамян и отец Серафим направиха Богоявленски водосвет /водосвет на водата/ и отслужиха литургия.

Малко по-късно, отец Дамян хвърли кръста във водите на река Блато, а силните и смели мъже от град Костинброд се хвърлиха в реката. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година!
На Йордановден 2019 година, кръста бе изваден от Валентин Методиев, жител на град Костинброд и от Венко Георгиев в село Петърч. Тази година се отличи и с млади желаещи да се хвърлят в студените води. Момчета, нямащи още пълнолетие, но с български дух и утвърдена традиция.
На празника в град Костинброд присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд.

Г-н Младенов подари ръчно бродирана българска, мъжка риза (носия) на извадилия кръста. А на всички останали мъже бяха раздадени бели ризи.
Празника бе отпразнуван подобаващо благодарение на фирма „ЦБА КОМЕ”, която предложи на гостите в Първи район обяд и вино.
А за настроението на стотиците посетители на днешния празник се погрижиха ТС „Ритми” към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” и Емил Пепелярски със своят невероятен глас, огласи Първи район в гр.Костинброд.

В село Петърч, празникът беше организиран от кмета г-н Борислав Борисов. Там шестима смели мъже се пребориха за кръста, хвърлен от отец Желязко. Инж.Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд присъства на хвърлянето на кръста в 11.00 часа, а малко по-късно се присъединиха и кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и д-р Атанас Тенев-председател на ОбС-Костинброд.

Честито на извадилите кръста Валентин Методиев и Венко Георгиев! Бъдете здрави и щастливи през цялата 2019 година!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

отговори
За (130)
70% Complete
Против (169)
70% Complete
Необходимо е. В противен случай няма как да се избегне хаосът (41)
70% Complete
Не съм съгласен да плащам, за да има къде да паркирам (37)
70% Complete
Не ме интересува (10)
70% Complete