Петък, 19 Април 2024, 04:03

Читалището в Скравена организира свободното време на децата с природосъобразен проект

21 Август 2013, 17:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2976 0


Лятната ваканция- какво по-хубаво време за забавления и приятни емоции. Да, когато става въпрос за здравето на самите деца. Проектът „Детско Е-здраве“ е чудесна възможност през летните дни децата от с. Скравена , приятно да организират свободното си време в библиотеката  на Народно читалище „19-ти февруари 1906“. Проектът предвижда редица мероприятия за повишаване здравната култура на 25 деца от 5 до 14-годишна възраст и 20 родители или баби, като преки участници в него. Всяка сряда от 10.00ч. до 12ч. председателят на читалището, г-жа Цанка Йорданова провежда занимания, съобразени с различната възрастова група на децата – подреждане на пъзели, картинки, изрязване на оригами, оцветяване на родословно дърво, изработване на мултимедийни презентации. Събирането на различни полезни растения от природата в натурален и електронен хербарий,  също е част от образователната насоченост на проекта. Той  се осъществява с подкрепата на Програма „Глобални библиотеки“ и с партньорството на ОДЗ“Детелина“ с.Скравена, педиатърът д-р Галина Златанова и магистър-фармацевтът Валентина Шишкова. Проектът се реализира единствено в с. Скравена на територията на община Ботевград, обясни читалищният председател.
От месец юни стартираха ежемесечни лекции от специалисти по актуални проблеми за детското здраве. В тях първите теми бяха „Здравословно детско хранене“ и „Витамините А,Б и В  на децата“. През август и септември предстои провеждането на останалите две лекции – „За безопасен Интернет“ и „Здраве от природата“ под формата на излет. „Идеята по време на заниманията е да не се използват компютри или Интернет, а само в наложителни случаи, когато се търси необходима информация и за изготвянето на презентациите. Искаме да стимулираме децата да прекарват свободното си време пълноценно, докосвайки се до ползите от природата, които неизменно ни заобикалят. Целта ни е да провокираме тяхното творчество и креативно мислене.“, сподели Цанка Йорданова.
По проекта се предвижда още изработване на информационен справочник за актуални полезни адреси и телефони на специалисти, и организации в общината за детско здраве, както  и списък със сайтове за детско здраве. Справочникът ще се разпространява на хартиен носител и на CD по 50 броя,  и по електронен път, уточни Йорданова. Децата, заедно със своите баби ще събират стари рецепти за лечение на рани и други болести, които след това ще бъдат отпечатани в специална брошура „Бабини съвети“.

Източник: Вестник "Балканец"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete