Петък, 26 Април 2024, 02:50

Д-р Бейкър: Пълното преминаване на IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене на цигари

12 Декември 2019, 07:01
(1) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1627


Д-р Жизел Бейкър e директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Тя ръководи стратегиите за връзки с научната общност и отговаря за представянето на научните изследвания на компанията за продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи.

Има докторска степен по биометрия и епидемиология от Медицинския университет на Южна Каролина. Преди това е отговаряла за екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на базопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението. Д-р Бейкър и екипът й са в основата на полученото разрешение за продажба на бездимния продукт на компанията IQOS от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

През май Американската агенция по храни и лекарства разреши пускането на устройството за нагряване на тютюн IQOS на пазара в САЩ

„От научна гледна точка и на база съвкупността от доказателства, получени до момента, можем да твърдим, че пълното преминаване на IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене на цигари“. Това заяви д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл в интервю по повод на решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ да разреши продажбата на устройството за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар. През май Американската агенция разреши пускането на бездимното устройство на пазара в САЩ с мотив, че продуктът е подходящ за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Преди да публикува решението си, американският регулатор направи цялостен преглед на досието и научните данни за IQOS, подадени от компанията, както и на независимите източници.

„Твърдението, че IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене не се основава на решението на АХЛ, а на всички доказателства до момента, заяви д-р Бейкър, която е участвала в защитата на научното досие пред американския регулатор. “Ако погледнете научните доказателства, получени до момента, ще видите, че аерозолът на IQOS съдържа средно 95% по-ниски концентрации на токсични вещества в сравнение с цигарения дим. Освен това ние доказахме, че при пълно преминаване на пушачите на IQOS се постига до 95% намаление на излагането на токсични вещества, когато те се въздържат от пушене за срока на провеждане на проучването”, допълва научният директор. Компанията е провела и шестмесечни клинични проучвания, в които се установява, че намаленото излагане на токсични вещества при употребата на IQOS води в краткосрочен план до благоприятни изменения в няколко крайни точки за клиничен риск, които са свързани с развитието на заболявания, свързани с пушенето. Тези краткосрочни изменения се потвърждават и от дългосрочни животински модели на заболяванията за сърдечно-съдови болести, заболявания на дихателната система и рак.

За да се пусне за продажба в САЩ, научните данни за устройството за нагряване на тютюн IQOS и тютюневите изделия към него трябваше първо да преминат през прегледа и оценката на американския регулатор, разясни д-р Бейкър. Затова и в рамките на 2 години Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) извършва преглед на досието с научните данни за IQOS преди да излезе с решението си за одобрение на продажбата на продукта. IQOS е първият продукт с нагряване на тютюн, който получава такова разрешение от американския регулатор в САЩ.

Макар IQOS да се предлага на почти 50 пазари в света, Агенцията по храни и лекарства в САЩ е първият държавен орган, който извърши цялостна и задълбочена оценка на научните резултати на компанията – производител на IQOS. Американският регулатор, който одобрява пускането на всички лекарства в САЩ, анализира научните данни за устройството за нагряване на тютюн на компанията, както и други научни публикации по темата. „Агенцията провежда и собствени тестове на продукта, за да гарантират, че предлагането на IQOS в САЩ ще е благоприятно за опазването на общественото здраве. Като компания, която поставя науката в центъра на своята дейност, за нас този тип оценка е много важна, допълни директорът по научни въпроси във Филип Морис Интернешънъл.

Материала е публикуван с подкрепата на Филип Морис България


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete