Вторник, 23 Април 2024, 13:53

Да се изучава специалност "Спедиция и логистика" в средните училища в Ботевград, предлага бизнесът

19 Януари 2018, 14:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2257 10


След състоялата се среща между кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, представители на местни фирми и директори на средните училища в Ботевград, по повод предстоящото утвърждаване на план прием за 2018/2019 година и разкриване на нови паралелки, информацията е обобщена и е взето предвид мнението на бизнеса. 


„Специално двете професионални гимназии бяха взели в предвид желанията на работодателите след срещата, осъществена по-рано през изминалата седмица, и бяха заложили до голяма степен техните искания в предложенията си за план-приема за 2018/2019г. Има известни дублирания в предложенията им за разкриване на нови паралелки през следваща учебна година. Моето твърдо становище, за което съм се аргументирал още на първите срещи с работодатели и представители на учебни заведения е, че дублиране на паралелки в двете професионални гимназии не бива и не е логично да се допуска”, съобщи кметът Гавалюгов на редовния си брифинг с местните медии.


Градоначалникът съобщи, че становището с предложенията за план-приема за 2018/2019г. в професионалните гимназии е внесено до Регионалното управление по образование.


„Към становището е прикрепено желанието на работодателите, но в голяма степен техните желания са намерили отражение в план-приема на двете професионални гимназии особено в частта за сформиране на нова паралелка- „Промишлена електроника” , каквато се предвижда от новата учебна година отново да бъде включена в план-приема на ПГТМ „Хр. Ботев”. Можем да кажем, че нещата по отношение план-прием вървят в посока, която да удовлетвори желанията на бизнеса и на местните производства. Друг е въпросът за качеството на образованието и ефекта от 5-годишния курс на обучение”, добави Гавалюгов.


По думите му освен добрата образователна програма. е важен и самият образователен процес: „Даже смятам, че това е ключовото, което дойде като препоръка от работодателите. Има какво да се работи от страна на учебните заведения. Разбира се те полагат нужното усилие, но винаги има какво още да се желае и да се направи.
Моят призив към тях е да бъдат позитивно настроени по отношение на възможностите да обучат едни млади хора, които да намерят своята реализация.  Честно казано в тях долавям нотки на обезверяване, но считам че те нямат право да гледат с недоверие и с липса на увереност, че техния образователен процес, който въвеждат в управляваните от тях учебни заведения, не води или няма да доведе до добър резултат или че е ниско ефективен. Считам, че директорите и учителите трябва да имат увереност, вяра и позитивизъм, че това, което те извършват като учебен процес и образованието, което те дават ще, доведе до положителни резултати и техните ученици ще намерят практическа професионална реализация.”


Кметът съобщи, че освен паралелка „Промишлена електроника” за първи път в ПГТМ „Христо Ботев” ще се разкрие паралелка „Спедиция и логистика”: „Работодателите изразиха становище, че е приложима и биха се възползвали от кадрите, които тя ще обучи. Специалност „Химико-оператор” също се запазва, но тя фигурира от миналата година. Надявам се тази година да се осъществи план- приемът и освен предложението за новите паралелки да има и ученици, които да проявят интерес към тях. В ТПГ „Стамен Панчев” се запазва паралелката по „Телекомуникации”, „Транспортна техника”, „Автомонтьор”.


„Не желаем в двете професионални гимназии да се изучава една съща специалност. Има застъпване относно паралелката„Транспортна техника”- и в ТПГ „Стамен Панчев”, и ПГТМ „Хр. Ботев” е заложено да се изучава тази специалност. Считаме, че пазарът на труда в Ботевград не налага чак такъв план-прием на 2 еднакви паралелки в двете гимназии.


По отношение на план-приема в ППМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров” нямаме забележки. Гимназията е с друг профил така или иначе”, допълни кметът.



Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (4) (4)
    1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 18:01

    това са чудесни предложения и дано в бъдеще работодателите се възползват от завършилите тези специалности

  • Отговори (6) (6)
    2. добавен от: Анонимен 19 Януари, 20:06

    И първия ученик ,аз предлагам да е ванката.

  • Отговори (3) (4)
    3. добавен от: Анонимен 19 Януари, 23:43

    Просто си мълчи , номер,2

  • Отговори (5) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Януари, 09:01

    Защо няма специалност свързана с текстилната промишленост...в района "Грамер" като работодател също не е за подценяване?

  • Отговори (4) (3)
    5. добавен от: Анонимен 20 Януари, 12:24

    Защо кмета ще казва какво да се учи

  • Отговори (2) (4)
    6. добавен от: Анонимен 20 Януари, 16:30

    Още година и половина и да си ходи този...чак до него се допитват хахах

  • Отговори (4) (2)
    7. добавен от: Анонимен 20 Януари, 16:40

    Ти ли ще дойдеш на негово място 6 или Гогата ? Смешник !

  • Отговори (3) (1)
    8. добавен от: Анонимен 21 Януари, 11:17

    Нали трябва да се осигурят часове за жената на директора Добринчо

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 22 Януари, 11:52

    Фарс

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Януари, 10:33

    Всичко е фарс.Не знам защо обвинявате кметове и директори за това...Те работят и се опитват да налагат някаква дисциплина. Но как се работи със злобни хора? Града ни е разделен на потоци, върху които години наред се изливаше само злъч, негативизъм, цели на разделяй и владей и т.н...............да не описваме, а се замислете: Какво се случи след толкова години работа в определена насока?
    Хората в града изпростяват в геометрична прогресия...и от нищо не се притесняват, още повече от лъжите и лицемерието.
    Тук няма един подготвен администратор.
    Тук няма един учител, с респект от учениците.
    Тук няма един свестен лекар.
    Тук няма един свестен зъболекар.
    Тук няма кой да ти оправи колата.
    Да завърша ли, че няма и не е имало един свестен политик /справка-всички депутати от града/.
    Тук няма човек, който да е убеден, че законите са за него.
    Желая да сте по-позитивни /имате нужда от това/ ..........това ботевградчаните...., за да не продължавате да доказвате, че наистина лицемерието, подлостта и лъжата са влезли във вашите сърца. Гордейте се, че града Ви носи името на Ботев и го зъщитавайте по същия начин.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete