Четвъртък, 28 Март 2024, 18:44

Да си спомним за Боян Ботев - героят от Три уши

30 Май 2020, 19:44
(3) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 3362 0


В навечерието на 2-ри юни – Денят на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България Ви припомняме за един малко известен български герой – Боян Ботев. Той е най-малкия брат на поета и революционер Христо Ботев. Боян също като батко си проявява изключителен героизъм и дава живота си за Майка България. Неговото лобно място е връх Краднево на рида Три уши до Драгоман. На това място преди години група от туристическо дружество в Хасково поставят скромна паметна плоча. На 28 май 2017 е поставена нова плоча от Лозан Миладинов, брат му и техни приятели. Няколко месеци по-късно плочата е и осветена.

Боян Ботев е роден на 6 май 1866 г. в семейството на възрожденския учител Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1875 г. след смъртта на баща си заминава за Букурещ, където остава до заминаването на брат му Христо за България, след което заминава за Русия, където постъпва в Южнославянския пансион в Николаев. В пансиона остава до 1879 г., когато заминава за Елисаветград, където постъпва във Военната гимназия. Завършва курса на гимназията през 1883 г. и решава да постъпи като волноопределяющ се във волинския пехотен полк. Преди окончателното си постъпване си взема отпуск и същата година се отправя към България. При среща със съученика си от Южнославянския пансион Димитър Русчев, решава да остане в Княжеството и двамата заедно да постъпят в Софийското военно училище.

През 1883 г. постъпва в старшия общ клас на Военното на Негово Княжеско Височество училище, но след Съединението портупей-юнкер Ботев е мобилизирани и зачислен в 7-а рота от 5-и пехотен дунавски полк. Взема участие в Сръбско-българската война през 1885., където проявява изключителен героизъм.

На 7 ноември 1885 г., при атаката на рида Три уши край Драгоман е ранен в стомаха и прободен на две места с щик, а със сабята си поваля двама противникови войници. Умира от раните си в София на 10 ноември 1885 г. Посмъртно е произведен в чин подпоручик.

ПОКЛОН !




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete