Понеделник, 24 Февруари 2020, 01:08

Дълговата криза в еврозоната може да тръгне на изток

8 Октомври 2011, 08:55
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 938 0


Дълговата криза в еврозоната може да удари тежко Източна Европа, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ). От фонда препоръчват да се вземат предпазни мерки срещу дълговата зараза в региона, предаде Ройтерс.

"Приоритет номер 1 на държавите от Източна Европа е да повишат устойчивостта си срещу дълговата криза“, заяви Антонио Борхес, който оглавява европейското звено на МВФ.

"Фокусираме се върху финансовите въпроси, тъй като ако в момента Западна Европа изпитва финансови проблеми, то това със сигурност ще се прехвърли и на изток“, допълни Борхес.

Той разбуни духовете тази седмица, след като заяви в Брюксел, че фондът може да изкупува италиански и испански дългови книжа като част от общите усилия за овладяване на кризата. По-късно той допълни, че МВФ може да кредитира правителствата, но не и да купува дълг.

"МВФ не се намира в позиция да купува дълг от пазарите. Ние обаче ще направим всичко необходимо да възстановим доверието в италианските и испанските банки“, коментира Антонио Борхес.

Развиващите се икономики от региона, като например Русия, пострадаха заради отдръпването на инвестиции и капитали, включително чрез клоновете на западни банки, отбелязва агенцията.



Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (413)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (41)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (34)
70% Complete
Мир по Земята (72)
70% Complete