Петък, 29 Март 2024, 15:18

Държавата избра най-скъпата оферта от 222 млн. лв за пътя Ботевград-Мездра

9 Юни 2019, 22:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3561 13


Да отстраниш "Джи Пи груп" от търг се оказва скъпо упражнение. Допреди две седмици изглеждаше, че компанията е фаворит да построи част от пътя Ботевград-Мездра. "Джи Пи груп" беше предложила най-ниска цена от всички участници - 174.4 млн. лв. при пределна цена от 178 млн. лв. Именно цената беше критерият с най-голяма тежест при оценката на офертата - 60%.

С решение от 6 юни 2019г. обаче Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) изненадващо избра друг изпълнител - "Обединение "МБ Лот 2 - 2019", който предлага да построи отсечката, дълга 13 км., за цели 44 млн.лв. над предвиденото - офертата на обединението е 222.4 млн.лв. Така разликата между двете оферти е почти 50 млн. лв., което е почти една трета от прогнозната стойност на цялата поръчка.

Основанието за по-високото класиране на скъпата оферта е по-доброто техническо предложение. АПИ пък отстрани предварително останалите четири кандидата, сред които ГБС и "Трейс груп холд". Така пътят към Мездра ще излезе златен на държавната агенция.

Победителят се състои от компаниите "Европейски пътища" (със старо име "Пътища Пловдив", свързано с бившето "Агромах", сега "Грома холд"), "Водно строителство - Благоевград" (пак от орбитата на "Грома Холд", познати до миналата година като "Агромах") и словашката "Вахостав - СК" а.с.

Разликата в единичните цени - поне 400%

Разликата в ценовите оферти е необяснимо странна.

На сайта на АПИ са публикувани единичните цени, които са оферирали победителите, "Джи Пи" и ГБС.

"Капитал" се обърна към строител на пътища за кратък коментар за тези големи разлики. Той обясни, че няма логика в тях. За знаците например смята, че реалистичната цена е около 25 лв., а тази на победителя е твърде висока. Същото се отнася за дейността по отстраняване на 10 см. хумусен пласт - най-близо до средните е тази на "Джи Пи" за около 11-12 лв.

Стойността на проектирането също е различна, като обаче офертата на "Европейски пътища" е за 2.5 млн.лв., а на "Джи Пи" четири пъти повече - за 10 млн. лв. Най-шокиращата разлика обаче е в строителството: 53 млн.лв., като победителят е предложил цели 209 млн.лв.

По-късно плащане

Още по-странен е изборът на високата оферта, ако се има предвид новия начин на плащане, който АПИ предвижда. При него цялата стойност на договора ще се разплати, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Това означава, че каквито и да е скрити недостатъци на по-евтините оферти би трябвало да бъдат видени и поправени преди плащането на свършената работа.

Според източника на "Капитал" оскъпяването, докато стане време да се изплати поръчката след няколко години, може да е около 10%. Но дори такова оскъпяване да е предвидено, не става ясно как се формира толкова голяма разлика между двете класирани ценови оферти. Финансирането е от държавния бюджет.

Завръщането на благоевградските строители

Фирмите от обкръжението на "Грома холд" спечелиха търгове за над 200 млн. лв., но успехът им секна през 2016 г. Серия от събития маркираха падението на компанията. Едно от тях беше август 2016г., когато местен новинарски сайт публикува клип, на който се вижда, че Методи Бачев (който формално не участва в управлението на "Агромах", но се смята за неформален съсобственик на дружеството) отправя нецензурен коментар, свързан с кмета на Симитли и премиера Бойко Борисов, по време на събор в село Черниче.

В последствие тогавашното "Агромах" беше отстранявано от всеки един търг на АПИ, защото не им беше зачетен опитът като строители на отсечката до Сандански от магистрала "Струма", когато се включиха да заместят гръцката "Актор", тъй като изграждането се забави драстично.

През есента на 2018г. "Агромах" се преименува на "Грома холд", а "Пътища Пловдив" стана "Европейски пътища".

Настоящата поръчка за отсечката Ботевград - Мездра може да е знак, че компаниите, свързани с "Грома холд", се връщат на хоризонта. В последно време в строителния бранш се говори неофициално, че има смяна на собствеността във фирмата, но официално в регистрите няма такава.

Източник: capital.bg

Коментари (13)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (6) (8)
    3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 22:52

    Браво Тикво

  • Отговори (5) (6)
    4. добавен от: Анонимен 10 Юни, 00:16

    И това с нашите данъци... Да им се връща!

    • (9) (10)
      1. добавен от: Анонимен 10 Юни, 10:35

      Ти по-добре виж как пилее нашите данъци твоят любим Гавалюгов

    • (8) (10)
      2. добавен от: Анонимен 10 Юни, 11:14

      Да Гавалюгов нищо не строи, а пари се харчат като за последно

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Юни, 07:26

    Местя

  • Отговори (8) (3)
    6. добавен от: Александър Трифонов 10 Юни, 08:50

    220 милиона, а за отчуждаване на земите плащаха по 0,15 лв на м3. Живи и здрави да сте АПИ дано се задавите

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (2)
    8. добавен от: Анонимен 10 Юни, 15:14

    Тези във АПИ са големи тикви

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: йордан 10 Юни, 21:22

    "Джи Пи груп" гледайте новини как стоят в софия.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: beloslav 13 Юни, 16:33

    Добър ден на всички ,защо с тея пари не напраят релси да минават влакове за ботевград до останалите градове а ще харчат доста пари на вятъра поне релсите ще са за цял живот а пътищата ще се нарушат и отново и отново ще се ремонтирват а така ако,има влакове и релси ще са за цял живот .Така и гражданите на ботевград ще са доволни а не да им се налага ако искат да пътуват за друг град да ходят в гара Мездра и от там да хващат влакове ..... И кога ще се довършат релсите за ботевград до някъдеса ги сложили но не са дфовършени благодаря и очаквам отговор :(

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete