Петък, 19 Април 2024, 15:37

От утре стартира кандидатстването по схема 60/40

30 Март 2020, 21:57
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3752 10


От утре започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването. Те са от секторите „Търговия на дребно“ (без търговия с автомобили и мотоциклети), „Сухопътен транспорт“, „Пътнически и въздушен транспорт“, „Хотелиерство“, „Ресторантьорство“, „Питейна дейност“, „Кино салони“, „Туристическа дейност“, „Артистична и творческа дейност“, „Предучилищна и училищна дейност“ в частта за частните детски градини и „Спорт“. Заетите в тях са 289 000 души.
 
От сряда по приетото от Министерския съвет Постановление нужда от подкрепа ще могат да заявяват и компаниите от всички останали сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Финансови и застрахователни дейности“, „Държавно управление“, „Образование“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление“, както и „Дейности на екстериториални организации и служби“. Кандидатстващите работодатели от тази група ще трябва да докажат, че през март 2020 г. имат с 20% по-ниски приходи от същия период на миналата година. Ще се изисква и списък на работниците, на които ще бъдат покривани част от възнагражденията от държавата. Срокът за разглеждане на документите ще е до седем работни дни от датата на подаване. 
 
Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева е допустимо работодателите да кандидатстват за част от служителите си, както и за период по-малък от три месеца. Задължително условие е трудовите правоотношения на работниците да са сключени преди обявяването на извънредното положение. 
 
„Мярката 60/40 е краткосрочен инструмент за спешна подкрепа на бизнеса за запазване на заетостта, но и за гарантиране на доходите на служителите. Държавата покрива 60% от осигурителния доход на работниците. Направили сме процедурата за кандидатстване максимално бърза – по електронен път през бюрата по труда. Опростената процедура не означава, че няма да има ефективен контрол. Той ще се осъществява чрез Главната инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция за приходите (НАП), посочи тя и допълни, че проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Тези, които си позволят злоупотреба, ще бъдат санкционирани и ще трябва да възвърнат сумата. Министърът подчерта, че на страницата на Националния осигурителен институт ще бъде създаден публичен регистър на компаниите, които са получили средства.


Източник: Министерство на труда и социалната политика

Коментари (10)

  • Отговори (7) (2)
    1. добавен от: Анонимен 30 Март, 22:48

    Честито на Ими, Сенсата и другите фирми в града. Те не влизат в мерките, Вече започнаха от Сенсата-200човека на борсата, и това е само началото! Вирус, ли? Мизерията ще ни умори!

  • Отговори (1) (8)
    2. добавен от: Анонимен 31 Март, 01:05

    Частните детски градини, а общинските детски градини какво. Те имат отпуск и сега е момента да си го вземат. Така ли? По 2-3 часа на ден всички са съгласни да работят дистанционно и да им се води работен ден

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 31 Март, 12:59

      На теб май не ти е ясно какво означава да работиш дистанционно?
      Плътен работен ден, макар и вкъщи. Нямаш време за обяд от работа. Работиш дори и в събота.

  • Отговори (7) (4)
    3. добавен от: Анонимен 31 Март, 01:08

    Нещата не са измислени както трябва. За едни може, за други не. Трябва, който не е на работа да бъде обезпечен, а не да му се взима от отпуската. Тази отпуска нали се дава ако човек има нужда, не е защото така ти е наредено в извънредно положение

  • Отговори (3) (5)
    4. добавен от: Анонимен 31 Март, 01:10

    Няма такава държава. Навсякъде се говори за обществото като едно цяло, а не за отделни сектори. Но да не забравяме къде живеем

  • Отговори (5) (2)
    5. добавен от: Хан Кубрат 31 Март, 09:30

    Всички гласувани закони са и пряко свързани с властта.Хотелите чии са,ако ще помагате ,помагайте ........

  • Отговори (1) (2)
    6. добавен от: Анонимен 31 Март, 12:03

    Детските градини в общината не работят не по свое основание какво прави не влизаме в60/40 отпуските не са безкрайни

  • Отговори (2) (4)
    7. добавен от: Анонимен 31 Март, 13:44

    A фризьорските салони?

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:08

      За тях няма забрана да работят, но да няма струпване на хора.А те винаги работят с часове и не може да има струпване.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Април, 17:47

    към2 помощният персонал как ще си извършва задълженията дистанционно

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete