Петък, 19 Април 2024, 16:40

Делегация от община Босилеград, Република Сърбия, посети община Костинброд

27 Септември 2017, 17:17
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1522 0


Делегация от община Босилеград, Република Сърбия посети община Костинброд.
Владимир Захариев – кмет на община Босилеград и Стефан Стойков – заместник кмет, посетиха община Костинброд и се срещнаха с г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев- зам.кмет , д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд и г-н Борислав Борисов- кмет на с.Петърч.
Целта на работното посещение бе обсъждане на възможностите за съдействие и развитие на двустранните отношения с община Босилеград, която е населена предимно от българи. 
Кметът на община Босилеград и зам.-кметът са и председатели в Националният съвет на българското малцинство в Република Сърбия.
Владимир Захариев представи възможностите за трансгранично сътрудничество и партньорство в различни проекта. 
На територията на Босилеград съществуват възможности за развитие на селско стопанство, хранително –вкусова, мебелна и текстилна промишленост.
Крайграничната община Босилеград, е разположена в югоизточната част на Република Сърбия, в Пчинска област, до българо-македонската граница. На север граничи с община Сурдулица, на запад с община Враня, на югозапад с община Търговище, с Република Македония на юг (разстояние на 9 км) на изток и югоизточната част на Република България (с дължина на 54 км).
Босилеград вижда своите възможности в развитието на туризма, здравеопазването, производството на храни и др. 
Много важно е сътрудничеството и взаимодействието на общините, тъй като има огромен потенциал, който не се използва. Нужно е свързване на общности от различни страни и засилване на регионалното сътрудничество за създаване на възможности за съвместни проекти, които се финансират от международни фондове и фондовете на ЕС. Босилеградска община има желанието да изгради успешно трансгранично сътрудничество с организации и институции в България. Като към този момент са избрали община Костинброд , поради близостта си до Република Сърбия и бързото и развитие в културата, спорта и инфраструктурата.
Малко по - късно към срещата се присъедини и жител на община Димитровград (Цариброд) г-н Далибор Миланов, чийто син работи в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св.Георги Победоносец", със специалност Ветеринарен техник.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete