Събота, 20 Април 2024, 00:00

Делегация от община Костинброд посети община Димитровград, Република Сърбия

26 Септември 2017, 08:40
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1207 0


С богата и разнообразна програма от 21 до 23 септември и тази година be[e отбелязан Денят на община Димитровград, Република Сърбия. На 21 септември, четвъртък е празникът на община Димитровград, Република Сърбия. Официалният празник на сръбската община е свързан с големия християнски празник – Рождество на Пресвета Богородица, който се чества на същия ден.
Община Костинброд през годините е утвърдила трайни приятелски взаимоотношения с община Димитровград. Разстоянието, което е по-малко от час между двете общини, многото деца от Димитровград, които учат в професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в гр. Костинброд, гостуванията на театрални приятелски формации едни на други, общото членство на двете общини в Евро-регион Нишава и съвместните общи проекти са само част от многобройните свързващи звена между двете приятелски общини.

Към настоящия момент читалището в с. Драговищица, община Костинброд и културния дом в гр. Димитровград, Република Сърбия имат общ инфраструктурен проект – за обновяване на сградите по транс-гранично сътрудничество България – Сърбия.

На празника на сръбската община присъстваха – г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч и г-жа Даниела Станкова – общинско съветник в общински съвет Костинброд.
Делегациите и гостите от българска страна бяха приети в кабинета на кмета на община Димитровград – г-н Владица Димитров. Освен представителите от община Костинброд, присъстваха и други представители на местната власт от Република България – г-н Иво Димов – кмет на община Димитровград /Република България/, г-н Васко Стоилкорв – кмет на община Сливница, г-н Радослав Асенов – кмет на община Годеч, заместник – кметове на общините Драгоман и Перник.

Представители на централната изпълнителна власт на Република България, които уважиха събитието бяха – заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика на Република България – г-н Валери Симеонов с официална делегация от кабинета му, посланика и почетния консул на Република България в република Сърбия и др.

В 14:00 часа в голямата зала на Културния център в Димитровград / който е част от общия транс-граничен проект с читалището в с. Драговищица/ се проведе тържествена сесия, на която сръбските домакини и български те гости присъстваха, и на която беше презентирано бързото европейско развитие на община Димитровград. След кмета на община Димитров град, пред събралото се множество се изказаха и вицепремиера на Република България и посланикът ни в Република Сърбия.

Делегацията на община Костинброд имаше възможността да се види с много от активните ни сънародници – българи от Западните покрайнини, с които общината ни поддържа трайни приятелски отношения.

В късния следобед се състоя тържествено откриване на новоизградената лятна сцена в двора на Народна библиотека „Детко Петров”, на което присъстваха всички представители от българска страна.

За почитателите на традицията и ръчните изделия се състоя изложба на стари занаяти и селско наследство, която бъдеше поставена в Балканска улица от центъра до хотела „Сакс-Балкан”.

Следобедните и вечерни часове бяха посветени на спорт и музика, като се състоя и първия Фестивал на духови оркестри „Цариброд“, където се изявиха духовият и мъжоретният състав на община Ботевград, Република България.

С официалното си, но и приятелско посещение в съседната ни държава, община Костинброд за пореден път доказа и показа желанието си за по-трайни взаимоотношения със сръбските общини, в които има постоянно живеещи малцинства от наши сънародници. Основна цел на община Костинброд в партньорството със сръбските общини по линия на трансграничното сътрудничество е реализирането на общи проекти, начинания, идеи – в една основна посока : създаване на по-добри условия за живот – в областта на инфраструктурата, образованието, културата, спорта за сънародниците ни от Западните покрайнини.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete