Петък, 19 Април 2024, 20:05

Ден на пчеларя в ПГВМСС "Св. Георги Победоносец"

13 Февруари 2017, 17:24
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1989 0


На 13.02.2017 г. представители от съюза на пчеларите в община Костинброд взеха участие в отбелязването на Деня на пчеларя в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопансвто „Св. Георги Победоносец“. 

Всяка година на 10 февруари българските пчелари отбелязват професионалния си празник, като почитат Св. Харалампий. Той е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Светецът се приема като покровител на пчеларите.

Събитието се провежда традиционно всяка година в професионалната гимназия, с участието на клуб по извънкласни дейности на д-р Комаревска. В програмата бяха предвидени презентация за пчелите, честването на Трифон Зарезан и историята на Свети Валентин. Специална лекция за пчелите и актуалните проблеми при пчеларството изнесоха възпитаниците на ПГВМСС “Св.Георги Победоносец“.
Последва и викторина с награди и забавна кръстословица за пчеларите, гости на събитието. 

„Пчеларството е сложна и трудоемка наука” споделиха учениците от професионалната гимназия. 

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, г-н Светослав Иванов - директор на ПГВМСС “Св.Георги Победоносец“, г-жа Ася Йотова - зам.директор, г-н Николай Борисов - общински съветник на община Костинброд, представители от съюза на пчеларите - Костинброд и представители от институтът по животновъдни науки – Костинброд.

Г-н Панчо Запрянов - старши експерт в отдел „Пчели“ към ИНЖ - Костинброд подари на всички присътващи календар на Свети Харалампий - покровителя на пчеларите и призова младите ученици да станат пчелари, да продължават традицията, създала се в община Костинброд.

Източник: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete