Петък, 29 Март 2024, 08:03

Ден на толерантността в ПГМЕ-гр.Пирдоп

17 Ноември 2018, 08:49
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 2527


На 16.11.2018г. в ПГМЕ се отбеляза Международния ден на толерантността. Всяка година на 16 ноември светът отбелязва Международния ден на толерантността. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и да разпространяват идеята за разбирателство между народите. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията. Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в съвременния свят, на формите на самоизява и начините за проява на човешката индивидуалност. Под мотото „Аз съм толерантен” измина седмицата от 12 до 16 ноември в Професионална гимназия по механоелектротехника в гр. Пирдоп.

През тази седмица учениците от осми до дванадесети клас участваха в различни инициативи, свързани с приятелството, взаимоуважението, търпимостта и разбирателството. Седмицата започна с обявяване на конкурс за есе или презентация на тема „Толерантността между хората”. Поредното предизвикателство - изработването от всеки клас на „Дърво на толерантността” - онагледи взаимоотношенията между съучениците. Уроци по толерантност, представени под формата на табло, обхващащо принципите на толерантността. Всеки ден от тази седмица учениците участваха в дискусии, разкриващи отделните аспекти на толерантността. В този ред на мисли символ на толерантността са търпимост, зачитане на чуждото мнение, лоялност и коректност, защото успехът е не само въпрос на късмет, но и на вътрешно удовлетворение като щастието, символизирано от четирилистната детелина.

Поради тази причина учениците изработиха по една детелина за всеки ученик, учител и служител в ПГМЕ. Те бяха раздадени, защото вярата в доброто, надеждата и уважението към другия са предпоставка за съвременната интеграция. Различни, но единни чрез думи и дела, които разкриха магията на споделената хармония в извилото се кръшно хоро, което ангажира всички присъстващи, които се почувстваха неразделна част от училищния живот в ПГМЕ. В конкурса за есе бяха излъчени следните участници: I място – Анна – Мария Шушулова от X A II място – Николета Миндилова от IX Б III място – Христомир Раев от IX A За най-оригинална презентация бе определена презентацията на Християна Христова от VIII A следвана от иновативната гледна точка на Диляна Чотова.

Жури със следния състав:
1. Инж. Ненка Рашева – Директор на ПГМЕ
2. Инж. Йоана Найденова – учител по ИТ
3. Ресми Бобев – учител по физическо възпитание и спорт

Номинира победителите в състезанието за най – внушително „Дърво на толерантността“:
I място – най-малките посланици на толерантността от VIII Б
II място – достойните им подгласници от IX Б
III място – креативните ученици от VIII A

Да си различен, да си толерантен, да си истински човек... това е нашето послание към всички вас.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete