Събота, 20 Април 2024, 14:31

Деня на Европа и Деня на победата в община Костинброд

11 Май 2019, 08:29
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 968 0


Отбелязaхме Деня на Европа и Деня на победата с шествие до храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в село Драговищица, концерт на школите по изкуство „Иркапей“ и „Емиденс“ и посрещане на италианска делегация от побратимената ни община Салеми, Република Италия!

Само преди месец, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд и г-н Доменино Венути – кмет на община Салеми подписаха пакт за сътрудничество и договор по проект “Младите хора обсъждат бъдещето на Европа” в град Костинброд по програма „Европа за гражданите“!
По спечеления проект на 9 май пристигна делегацията от 23-ма души от община Салеми, провинция Трапани, регион Сицилия, Република Италия, като първата им визита беше в село Драговищица, община Костинброд.

Преди да посрещнем италианската група от община Салеми, с програма и шествие се отбелязa 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, както и църковният празник на Св. Николай Чудотворец в село Драговищица. Самодейци от школите към НЧ „Св. Георги Сава Раковски-1928“ изнесоха чудотворната икона на Св. Николай от едноименния храм в селото и с шествие я занесоха на площада до новоизградения паметник. Божията обител в село Драговищица е обявена за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценена от драговищенци.
Венци и цветя бяха поднесени от кметството в с. Драговищица, Общинска администрация- Костинброд, Общински съвет-Костинброд и други гости, дошли да уважат празника на драговищенци. Пред паметната плоча на загиналите във войните на площада в селото отец Радослав отслужи заупокойна молитва.

По традиция на този ден с празнични изпълнения в НЧ „Г.С. Раковски-1928“ самодейците от музикална школа „Иркапей” и танцова школа „ЕмиДенс” показаха пищни хора и изпяха хубави народни песни. Гости на концерта бяха и състави от с. Житен и Мрамор.
Дошли да уважат драговищенци за празника бяха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова- зам.-кметове на община Костинброд, г-жа Албена Виденова- кмет на с. Драговищица, г-н Живко Георгиев, г-жа Анастасия Попова, г-жа Зоя Йорданова, г-н Игнат Гюров -общински съветници, г-н Юлиян Ангелов- Народни представители от 44-то Народно събрание и г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област.

Поканена за слово на сцената беше г-жа Албена Виденова- кмет на с. Драговищица. Тя поздрави всички присъстващи по случай 9 май и добави, че мемориалът е изграден с помощта на Министерство на отбраната, Община Костинброд и спомоществователи. Площадът и читалището са обновени благодарение на Европейската помощ с проект по трансгранично сътрудничество България-Сърбия.
Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов приветства вече настанена в салона на читалището, италианската делегация с добре дошли! „В този ден си правим равносметка за това което сме изгубили - за хората дали живота си за родината и за това, което сме постигнали , като членове на Европейския съюз. С община Салеми ни свързват три неща:
1. И на двете общини покровител е Св. Николай Чудотворец;
2. И двете общини са в държави в Европейския съюз и следват европейското единството на обединена Европа;
3. Обединява ни познанството с Емилия Михайлова – ръководител, самодеец и организатор на делегацията от община Салеми, Република Италия.

Събитието завърши подобаващо с тържествена заря, която освети площада и кметството на село Драговищица, община Костинброд.

За своята 45-годишна история, град Костинброд за първи път има свои братски град! За нас е гордост и чест, че това ще бъде първата столица на обединена Италия – град Салеми! С голямо удоволствие ще покажем община Костинброд на италианската делегация с посещение на с.Драговищица, с.Петърч, гостуване и участие на 10-ти Фолклорен Фестивал „Шопски наниз“ и разглеждане на град Костинброд.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete