Сряда, 24 Април 2024, 20:31

Депутатите Иван Ченчев и Стоян Мирчев:”Искаме държавата да си върне пълния пакет от акции на ЧЕЗ”

13 Март 2018, 15:22
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2541 8


„Парламентарната група на БСП иска с подписката на „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България”, да отстоява държавата, която да се върне в услуга на гражданите”.  Това каза народният представител и водач в 26 МИР Иван Ченчев по време на среща с членове и симпатизанти на БСП в Скравена, на 7 март 2017г. Заедно със своя колега от БСП Стоян Мирчев, чиито корени са от Скравена, посетиха населеното място, за да отговорят на питанията на гражданите, свързани със скандалната сделка. Според Ченчев държавата трябва да спре сделката и тя да има контрол върху електроразпределителното дружество ЧЕЗ. „Тук не става въпрос за никаква национализация. Със съответните законови мерки държавата е необходимо да си придобие контрола, защото тук става въпрос за национална сигурност.  Когато искат съответните институции могат да направят много неща, стига да имат желание”, добави Ченчев и припомни как управляващите са спрели проекта „Белене”, защото е имало дискусии по този въпрос.”Значи щом са искали да спрат Белене, са го спрели. Сега ако имат желание, да бъдат така добри да спрат и тази сделка. Политически ни опоненти се опитват да внушат, че видите ли, това е една частна сделка между два частни субекта. Ние не искаме Гинка да благоволи да отстъпи от нейния дял някакъв дял, който да влезе в държавата и тя да е наясно, между какви субекти влиза-някакви офшорки и Гинка”, коментира казуса народният представител Иван Ченчев

 „Политиката на ГЕРБ и Бойко Борисов е писнала на хората и те казаха на протеста „До тук!”. Така депутатът Стоян Мирчев обобщи резултата от народното недоволство пред министерството същия ден. „С подписката искаме да кажем, че държавата трябва да стъпи там, където й е мястото. Най-накрая в БСП се намериха сили да се каже, че държавата трябва да се върне в икономиката по един или друг начин. Може би връщането на ЧЕЗ е първата крачка, защото ако държавата няма собствени източници на приходи, освен данъците, тя няма как да изгради нормална социална система, система на здравеопазването, на образованието и т.н.”, посочи Мирчев. По думите му сделката с ЧЕЗ е събудила редица притеснения. Съобразно последните социологически проучвания над 80 % от хората казват, че тази сделка не трябва да я има”,  посочи Мирчев. Той изрази мнение, че позицията на БСП отговаря на позицията мнозинството българи. Депутатът заяви, че  Унгария например си е национализирала електроразпределителните дружества. „Ние не искаме това, ние искаме на чисто пазарен принцип държавата да се върне. От самото начало на скандала Бойко Борисов от сутрин до вечер ръси лъжи. Това ще рече, че той е пряко обвързан с тази сделка и се чуди как да си прикрие следите”, коментира депутатът от Силистренски избирателен район. Според Мирчев, лъжите са започнали с това, че ЧЕЗ е частна. „Няма такова нещо. ЧЕЗ е държавна фирма. От друга страна техните активи в България са част от критичната инфраструктура, т.е. държавата има пряко отношение към тази сделка. Другият проблем е, как една фирма като на Гинка с капитал от 50 млн. лв оборот някой ще й даде 300 милиона заем. Тук говорим за една огромна по размери измама от страна на Борисов, защото зад Гинка се вижда все по ясно, с всеки изминал ден, профила на Борисов”, категоричен е Мирчев. Той заяви, че на ЧЕЗ активите  в България са 200 милиона и изведнъж се появява един инвеститор, който иска да даде 320 милиона. „Тук има едно несъответствие от 120 милиона,  които най-вероятно  по някакъв начин ще отидат при управляващите. Нека не забравяме, че България е на първо място по корупция в Европейския съюз. Друг е въпросът защо от правителството на Бойко Борисов искат за 15 хил.лв  да придобият някакви акции в ЧЕЗ. По този начин те ще узаконят всички тези офшорни незаконни пари, които стоят зад фирмата на Гинка – „Инерком”. В целия скандал, който с всеки изминал ден нараства, има едни 5 милиона, с които да участва Гинка в сделката . Ако се откажем ги изгубва. Тук възниква въпроса – кой наистина ги е дал тези 5 милиона?”, подчерта депутатът Стоян Мирчев.

 

Какво продаваме - акции или предприятие на ЧЕЗ в България? Да не се окаже, че 320 милиона са едно обезпечение за онези 600 хил.евро за арбитражното дело срещу България. Това попита адв. Христо Якимов на партията, който посочи, че това е и причината, според него, някой да рискува да даде 320 милиона, ако знае, че с любезното съдействие на държавата после тази фирма ще придобие тези 600 млн.евро. „Наясно ли сте, кой води делото, кой представлява държавата. Най-лесно е да се прекрати това дело, ако държавата придобие ЧЕЗ. Държавата ще дължи на себе си”, каза адв. Христо Якимов.

 

В тази ситуация,  в която в момента Бойко Борисов изглежда губещ от цялата тази ситуация, накрая може да се окаже и, че печели, счита депутатът Мирчев и обясни защо.

 

Според него фирмата на Гинка Върбакова „Инерком”, която иска да придобие активите на чешкото предприятие в България, като същевременно се води арбитражно дело за 500 милиона, в един момент може да се окаже, че държавата ще ги плати тези пари. Това е и основният мотив на БСП да поиска анулиране на сделката, обясни Стоян Мирчев.

 

Адв. Якимов попита държавата има ли участие в ЧЕЗ. Мирчев заяви, че през 2011 г държавата продава последните си 33% акции и уточни, че в момента продажбата на ЧЕЗ  е по българското законодателство.

 

„Народът усети, че в сделката за ЧЕЗ има далавера, тя е против народа и затова хората от цяла България се надигнаха. Затова не се страхувайте да застанете срещу един старшина след 9 ноември, какъвто е Цветан Цветанов, който иска да учи БСП какво да прави”, каза  Борис Георгиев в дискусията по повод протеста на 7 март пред Министерски съвет. Според него има много неясни юридически положения около сделката.Той призова депутатите да съберат най-добрите експерти и юристи в страната. Иван Ченчев заяви в отговор, че депутатите от БСП не се страхуват. „Колегата Стоян Мирчев говори дори на протеста, лидерът на партията Корнелия Нинова  - също. Искането за прекратяване на сделката го заявяваме и от парламентарната трибуна”, подчерта Ченчев. Относно юридическите неясноти около скандала Ченчев, заяви, че в НС на БСП има 19 съвети по секторни политики. Той посочи, че в съвета по енергетика,който заседава често, са Таско Ерменков и Явор Куюмджиев.

 

„Подписката трябва да се събира, за да видят, че има много недоволни хора. Ние има защо да я ползваме в едно дело, което ще последва. Освен това всеки потребител на ЧЕЗ може да заведе дело срещу дружеството”. Ченчев заяви, че подписката е само първата стъпка срещу сделката, като ще има и последващи.  Народният представител

 

Стоян Мирчев посочи, че информацията със сделката до Народното събрание се крие по всякакъв начин.  „В правилника, по който работи 44-то Народно събрание напълно премахнаха ангажимента на Бойко Борисов да идва веднъж месечно на парламентарен контрол , за да му задаваме актуални въпроси. Той не е идвал на от стартиране на Народното събрание. Искахме да го повикаме на изслушване по темата – скри се и не дойде. Искахме да дойде Теменужка Петкова – и тя се скри. Ние сами си търсим информацията относно сделката .  В повечето случаи идва на час по лъжичка. Тук битката е много тежка и тя не спира. Ние я провеждаме всеки ден , час по час, и няма да спрем”, категоричен бе народният представител Стоян Мирчев.По думите му цялата държава се държи на тъмно, така и сега се случва с продажбата на ЧЕЗ. Той даде пример със засекретеното листче, което изтече в медийното пространство.

 

„БСП трябва да атакува не толкова Гинка Върбакова, а поведението на правителството – което променя постоянно позицията си”. Това каза по време на срещата Иван Минев, директор на „Правец-газ” и няколко мандата общински съветник от БСП в Ботевград. „Непрозрачността на сделката и недоверието трябва да бъде насочено не към Гинка Върбакова, а към фирма „Инерком”, защото по този начин ние даваме основания Гинка Върбакова персонално да атакува нашия лидер на партията с персонални въпроси към нея”. Според Минев страната не бива да избягва възможността от национализация на структуроопределящи отрасли, от които зависи националната сигурност, каквато е енергетиката. Той посочи, че в много западноевропейски държави енергетиката е държавна собственост. В отговор на така изразената позиция депутатът Иван Ченчев изрази мнение, че Гинка не се атакува персонално. „На всички е ясно, че тя бе подготвена с листчета, което е част от големия сценарий”, каза Ченчев. „Това доказва коя е Гинка и защо по този начин се фокусираме върху нейното име. Опитаха се да внушат, че държавата не иска да участва в сделката. Борисов три пъти на ден е с три различни позиции. Така е от 10 години”, заяви Ченчев. „По думите му чешкото правителство е знаело за сделката още от края на 2016 г.

Стоян Мирчев приведе в пример подобна сделка за нищожни пари с приватизирането на Общинска банка в София. Той подчерта, че това са го направили две дружества, които  са в чужбина. „Сега със сделката на ЧЕЗ нещата са толкова  пошли и прозрачни, че ние ако не я наричаме Гинка, ще придадем тежест на тази сделка”, посочи Мирчев. . По думите му ако се потърси за въпросната госпожа  информация в Гугъл и се видят снимките й, хората ще видят за каква пошлост става въпрос. „Това не трябва да се крие. Защото този път ГЕРБ в поредния си опит за грабеж на гърба на хората, го направиха по най-левашкия начин. Няма начин да не ги удряме за това нещо.  Нека хората видят кой стои зад Гинка. Това е един напълно изкуствен човек, с изкуствените му фирм”, добави Мирчев.

Иван Ченчев обясни пред аудиторията , че Гинка Върбакова няма офис. „Интервюто, което даде бе в офиса на една автокъща на околовръстното на София”, каза депутатът.

 

От залата постъпи питане, има ли или няма всъщност сделка за ЧЕЗ. Ченчев изрази мнение, че според него има такава и тя трябва да се спре. Постъпи и друг въпрос, кога народните представители са научили, че има такава стратегическа сделка, която касае една трета от българите. „Ако ние не знаем е страшно. Обаче премиерът излиза и казва, че не знае. Това е катастрофално”, подчерта народният представител Иван Ченчев. 



Източник: МВР

Коментари (8)

  • Отговори (10) (8)
    1. добавен от: Анонимен 13 Март, 16:50

    Гадни комуняги

    • (13) (7)
      1. добавен от: Анонимен 13 Март, 17:46

      Николинке, тук са само номенклатурата на БСП, която си отива.С Митко Диков и Иван Минев, или Банкова ли ще убеждавате хората.Бай Райчин пък не знае за какво е там.Скриите се комунисти скапани.

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Март, 17:19

    На снимка 11 е СРТ-то. Предаването е директно за пореден път.

  • Отговори (12) (4)
    3. добавен от: Анонимен 13 Март, 19:37

    До Кмета и ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ: Вземете спешно решение за бързо кандидатстване в европейската програма за безплатен интернет. Определено е, че кои първи кандидатстват в програмата ще бъдат номинирани за включване. Програмата е само за 20000 общини от Европейския съюз. Страхувам се, че кмета ще бави топката защото ще му изгори бизнеса.

  • Отговори (5) (10)
    4. добавен от: Анонимен 13 Март, 21:08

    К. Нинова само може да изрине герберите от властта , и задължително в затвора и смачкване тотално. Както те унищожават всичко

  • Отговори (10) (3)
    5. добавен от: Анонимен 13 Март, 23:19

    Да бе, много и пука на Нинова! Само пушилка за замъгляване на съзнанието на наивници!

  • Отговори (5) (2)
    6. добавен от: Анонимен 14 Март, 11:59

    И ЗАЩО ГО ПРОДАДОХТЕ А СЕГА ГО ИСКАТЕ ПРИ ГЕРБ, И НЯКОГА ПАК ДА ГО ПРОДАВАТЕ.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Март, 08:59

    Гербаджийте и Бесепарите са долни комунисти,крадливи и лъжливи

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete