Петък, 19 Април 2024, 11:32

Детска ясла „Здравец” празнува 50 години юбилей

14 Декември 2011, 21:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4077 1


Първата детска яслена група в Ботевград е създадена в навечерието на Бъдни вечер-24 декември 1961г. Това каза един от основателите Вера Стоянова в своите спомени по време на тържественото честване тази вечер в малкия салон на читалище „Хр. Ботев”. Тя е една от медицинските сестри в детското заведение, което тогава се помещава в къщата на Манчо Гаврилов край Стара река (къщата до заведение „Цвет”).  Първата група е съставена от 8 деца и е една от първите в окръга. Идеята да се предостави такъв вид услуга за работещите майки е на Главния лекар на болницата д-р Димитър Василев. Сред основателите са  Йонка Дренска-заведущ детската ясла , д-р Иван Цветков – педиатър, Люба Цакова- мед. сестра, детегледачките Велика Радулова, Велка Джамбазка ,Стоянка Иванова, Иванка Райновска и други. Началото е много трудно, защото родителите не вярват, че някой друг може да се грижи за децата им по-добре от тях. Чували са за детска ясла само в София – съобщава от архивните документи настоящата директорка Лазаринка Лазарова.
Пет години по-късно през 1966г. се разкриват още две групи с 50 легла и се поставя първата копка на самостоятелно детско заведение „Здравец” на ул. „Стара Планина”. През 1968г, то започва да работи. През 1976г. е открита ясла номер 3 с 4-ри групи на мястото на днешната детска градина „Славейче”. За работещите в завод „Микроелектроника” са открити две яслени групи на ул. „Гурко”. През 1973 г. се откриват още две групи и така те стават общо 16  с 375 деца. В годините на прехода броят им постепенно намалява, поради закриване и днес яслените групи са четири.
„Днес всички ние честваме един сериозен юбилей” – заяви от своя страна кметът Георги Георгиев. ”Ние цялото общинско ръководство засвидетелстваме за пореден път нашето голямо уважение към целия колектив на детската ясла, които полагат всеотдайни грижи за отглеждането и възпитанието на най-малките жители на общината”. По случай юбилея той връчи почетен медал на Ботевград и парична сума от 1 000 лв. на директорката Лазаринка Лазарова.
По случай празника малките дечица представиха музикална програма на своите родители, баби и дядовци. Те се превъплатиха в героите по едноименните разкази „Щурец и мравка” и „Дядо и ряпа”. Някои от тях декламираха „Родна стряха” на Ран Босилек, „Аз съм българче” на Иван Вазов и други.
Колективът на детска ясла „Здравец” получи поздравителни адреси от ДГ ”Синчец”, ДГ ”Детелина” с. Скравена, г-жа Стефановска, д-р Елица Петрова, д-р Стойна Петрова, общинското ръководство и други. Ученичката Любомира Вушева от 4-ти „А” клас на ОУ „Никола Вапцаров” поздрави с песните „ Девойко, мари хубава” и  „ Отдавана за тебе хората говорят” на Тони Димитрова. Тържеството завърши с песните на вокална група „Фламинго”.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Здравец , Детска ясла

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Декември, 01:11

    Браво г-н Георгиев за жеста към детцката градина, дано се отнасяте и към другите учебни и възпитателни центрове по същия начин

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete