Сряда, 24 Април 2024, 07:08

Детската писателка Цвета Белчева с вълнуваща среща в Ботевград

27 Април 2018, 14:07
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1355 0


Изключително вълнуваща среща с детската писателка Цвета Белчева се състоя днес в 12ч. малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884”- гр. Ботевград. Учениците от 2-рите класове на трите основни училища в града- ОУ „Н.Й. Вапцаров”, ОУ „Васил Левски” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” имаха възможност да се докоснат до приказните герои от книгите на детската писателка. Днешната проява е организирана от Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” и е посветена на Международния ден на книгата- 2- ри април и Международния ден на книгата и авторското право- 23 април, като целта е да се насърчи четенето и общуването с книги. Миглена Василева, която е част от екипа на библиотеката, сподели, че инициативата е част от програмата на библиотеката в рамките на националната кампания „Маратон на четенето” 2018. Припомняме, че за 13-та поредна година Ботевградската библиотека се включи в инициативата. През целия месец април библиотеката проведе събития, съвместно организирани с училища и детски градини от Ботевград. В програмата бяха заложени, различни теми , съобразени с възрастовите категории на участниците за насърчаване на четенето.

Цвета Белчева е автор на детските книги : „Аз искам да бъда....7 истории за приятелството и други неща”, „Аз искам да бъда… 2 още 8 истории за приятелството и разни други неща”. През 2017г. излиза и 3-та й книга „Тялото говори”, която събира най-много гласове в новосъздадената категория „Нещотърсачи” и точно 1439 гласа в 6-то издание на наградата „Бисерче вълшебно”.

Детската писателка е родена и живее в София. Завършва специалностите „Международни отношения” и „Право” в СУ „Св.Климент Охридски”- София. Работи като преводач в няколко преводачески агенции, както и към проекти на ЕС, изпълнявани в България. Владее свободно английски език и испански език. Справя се добре с френски и италиански.

Думата бе предоставена на самата Цвета, която сподели, че е изключително развълнувана от днешната й среща с ученици от Ботевград. Тя сподели каква е причината да започне да пише, а именно, защото синът й не е искал да чете сам, а обичал тя да му чете. 

Срещата на писателката с учениците премина изключително забавно, вълнуващо и непринудено. Между Цвета Белчева и второкласниците се получи интересна дискусия, като дори двете страни заедно измислиха приказка. Идеята на писателката бе да провокира децата да мислят, както и да им покаже как възникват идеите за съчиняване на приказка. Сюжетът на новоизмислената приказка разказваше за животът на един сврачко, който умислен и разтревожен чакаше нетърпеливо да се родят сврачетата- неговите деца.

Последваха множество въпроси към детската писателка. Учениците бяха нетърпеливи да научат коя е любимата книга на Цвета Белчева, как и защо е решила да пише, на колко години е, успяла ли е да сбъдне всичките си мечти и др.

След забавната среща, писателката подари книгоразделител с неин автограф на всички ученици, а всеки желаещ можеше да закупи някоя от нейните книги.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete