Четвъртък, 25 Април 2024, 20:02

Деян Енев –журналист и писател: “Конкурсът Стамен Панчев възстановява и издига паметта на един български поет

2 Април 2019, 00:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1099 0


В събота – 30 март, в малкия салон на читалище “Христо Ботев“ в Ботевград се състоя награждаването на лауреатите в шестото издание на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ – едни празник на духа и съхранената памет за заветите, които сме наследили от един от духовните патрони на Ботевград – Стамен Панчев, който точно преди 106 години, на 23 март се “венча“ за безсмъртието, давайки живота си в името на националното обединение на родината си в Балканската война.

Празник, който вече шест години събира млади пишещи хора от цялата страна, давайки им възможност да споделят проблемите, които ги вълнуват чрез силата на изкуството пред една широка аудитория.
Празник, за чието “случване“ заслуга имат Община Ботевград, Дружество “Орханиец“, Дружество на литературните творци “Стамен Панчев“ и разбира се, на наследниците на ботевградския поет и общественик – внучката му Райна Панчева и неговия правнук – Стамен Банковски, патрони на конкурса.

Церемонията по награждаването бе открита от Анелия Виткова – председател на дружество “Орханиец“. Тя съобщи, че литературната надпревара е част от културната програма на Община Ботевград – “Мартенски дни на изкуствата“, която се провежда за четвърта година в края на месец март в рамките на три дни.

Анелия Виткова съобщи още, че в шестото издание на конкурса участват повече от 120 ученици от цялата страна, като сред вече има и такива, които не само редовно вземат участие, а са двукратни и дори трикратни носители на някои от наградите. “Това означава, че ботевградският конкурс вече си е спечелил популярност и обявяването му се очаква с нетърпение в най-отдалечени оттук краища на страната“, каза председателят на дружество “Орханиец“.
Думата бе предоставена на председателя на журито – Деян Енев – журналист и писател. Той открои значението на литературната надпревара. “Този конкурс възстановява и издига паметта на един български поет. На второ място – създава огнище на интерес към словото, към литературата, каза Деян Енев. –Искам да кажа на младите хора: Щом сте “посегнали“ да участвате в такъв конкурс, Вие без друго имате интерес към литературата, към писането. Само че това е дълъг път. Фактът, че сте “посегнали“, издава Вашето отношение, но оттук нататък Ви чака голямо четене. Защото писател се става, ако човек започне да чете. Имаше доста участващи стихове. В поезията положението е малко по-сложно. Поезията, както знаете е най-висшето състояние на езика. Там човек трябва да има наистина, лека-полета натрупвайки ги, истински големи знания. Това пак става с четене на класици – български и световни, включително на Стамен Панчев, но и с четене на съвременна поезия“, каза още председателят на журито и даде конкретни съвети на учениците, пишещи стихове.

Поздрав към участниците и всички присъстващи отправи секретарят на общината Стефка Граматикова. Тя обяви пред присъстващите, че организаторите са вложили много усилия да изпълнят едно обещание, което бе дадено през миналата година по същото време, а именно издаване на сборник с творбите на всички наградени участниците в петте издания на литературния конкурс. “Надявам се да можем това да превърнем в практика – на всяка петилетка, както се казва, да издаваме по една книга“, добави Стефка Граматикова. Тя съобщи, че отличените в шестото издание ще получат и по един екземпляр от новия сборник – “5 години Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“.
Книгата излезе от печат с финансовата подкрепа на Община Ботевград, съобщи още г-жа Граматикова.
Програмата продължи с участието на любители-актьори от съставите при Народно читалище “Христо Ботев“, които представиха кратка компилация с откъси от конкурсните произведения.

Преди самото награждаване, думата бе предоставена на внучката на Стамен Панчев – Райна Панчева. Тя благодари на организаторите и на журито, както и лично на Деян Енев, за това че е приел поканата да го председателства. Тя поднесе своята благодарност и на всички участници в конкурса, заявявайки: “Това са деца, които са оставили компютъра и смартфона и са предпочели книгата. Нещо, което обнадеждава всеки един от нас.“. Г-жа Панчева прочете какво казва по този повод поетът Стамен Панчев: “Възпитан човек, това е олицетворение на висша култура, култивирано сърце, култивиран ум и тяло. Възпитаният човек е годен за висш културен живот. Той развива и повишава все повече цивилизацията си, а оттам и цивилизацията на своя народ“. По-нататък Стамен Панчев пише, че всичко това човек може да постигне само при едно условие – ако е приятел с книгата.

А ето и имената на градените в шестото издание на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“:http://balkanec.bg/izvestni-sa-imenata-na-pobeditelite-v-vi-natsionalen-uchenicheski-literaturen-konkurs-stamen-panchev2019-41647.html





Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete