Четвъртък, 25 Април 2024, 01:12

"Ди Вен-78"ООД получава безвъзмездно право за 10 г върху имота на бившия дом за деца в Гурково

13 Ноември 2018, 18:29
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2287 17


Днес Общински съвет-Ботевград дебатира за трети път Докладната записка, внесена от кмета на общината Иван Гавалюгов, с която  фирма „ДиВен - 78" ООД (Ботевград) заявява инвестиционното си намерение за създаване и функциониране на социален дом за стари хора в с. Гурково и съпътстващи социални дейности, като социална кухня, социално предприятие и/или други подобни.

На дружеството бе учредено безвъзмездно право на ползване за 10 години върху имота на бившия дом за деца лишени от родителска грижа (ДДЛРГ), както и безвъзмездно право на строеж за преустройство върху имота, който е частна общинска собственост.

След близо час дебати, докладната бе приета. Това бе трети опит на кмета Гавалюгов да убеди болшинството за ползите на бъдещата инвестиция, която ще се реализира, при условие, че проектното  предложение  на  „ДиВен - 78" ООД бъде одобрено от Министерство на земеделието, храните и горите, за предоставяне на социалната услуга и бъде сключен договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проекта. Очакванията размер на инвестицията е 800 хил.лв.
Да припомним, че дружеството ще кандидатства по мярка „Развитие  на услуги във всички сектори  и други неземеделски дейности по мярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. 

Във връзка с инвестиционното намерение на „ДиВен - 78" ООД в общинската администрация на община Ботевград е постъпила подписка с вх. №9400-3313/ 09.11.2018 г. от 219 жители на с. Гурково в подкрепа на инвестицията.


По време на обсъжданията кметският наместник на Гурково Ангелина Григорова призова съветниците да подкрепят инвестиционното намерение и то  да не се отлага във времето. „Ние искаме тази инвестиция, ако ни зачитате за хора, моля гласувайте в нейна подкрепа“.

На днешната извънредна сесия четирима общински съветници от МК ОББО внесоха предложение относно докладната, като излагат три конкретни предложения, съгласно които  Общински съвет да:
- възложи на Община Ботевград да кандидатства в качеството си на бенефициент с проектното  предложение, което е предмет на „Ди Вен-78“ ООД и община Ботевград да се съсредоточи за изграждане на дом за стари хора в с.Гурково, по примера в който съществува общинския дом за стари хора „Адриан Атанасов“ в Ботевград.
-  Да упълномощи кмета да предприеме всички фактически действия за кандидатстване, реализиране и финансиране по мярка „Развитие  на услуги във всички сектори  и други неземеделски дейности по мярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г, в това число да подготви за сметка на общината инвестиционен проект за реконструкция на съществуващата града и за облагородяване на посочената по=горе сграда с прилежащи терени.
-  В случай, че не бъде допусната община Ботевград да кандидатства или не бъде одобрено проектното й решение, кметът да извърши предварително проучване , предвиди и заложи във Бюджет 2019 финансови средства, необходими за реконструкцията на съществуващата сграда (бивш ДДЛРГ „Надежда“ с. Гурково). По повод това предложение по-рано до медиите достигна информация от МК ОББО, че оценката на имота е над 200 хил.лв и реконструкцията му би струвала 450-500 хил.лв и изпълнима следващата календарна година. Според съветнииците от ОББО средствата за реконструкция могат да бъдат осигурени от плана за капиталови разходи осигурени от държавата - 250 хил.лв и 250 хил.лв от собствени приходи на общината (данъци и такси). 

След поименно гласуване предложението на съветниците от ОББО не се прие – 10 гласуваха „за“, 11 бяха „против“ и трима се въздържаха.

Веднага след това се пристъпи към гласуване на проекта за решение на вносителя. Двадесет общински съветници подкрепиха Докладната на кмета Гавалюгов и 5-ма бяха въздържали се. Ето как гласуваха съветниците: 
Д-р В.Златева – „за“, Иван Райчинов - „за“, Коцо Коцев - „за“, Георги Георгиев –„въздържал се“, Йорданка Лалчева - –„въздържал се“, Милчо Владимиров - „за“, Петър Петров – „за“, Любомир Лилов –„въздържал се“, Петя Кочкова - –„въздържал се“, Силвия Христова – „за“, Цветанка Микова - „за“, Николай Велков –„въздържал се“, Тихомир Найденов - „за“, Радослав Маринов - „за“, Спасен Ценов - „за“, д-р Илин Черняшки - „за“, д-р Христо Железарски - „за“, Тихомир Лалов - „за“, Борислав Витков - „за“, Станислав Воденичарски - „за“, Росица Милчева -„за“, Дамян Маринов - „за“, Еленко Иванов - „за“, Цветан Цолов - „за“, Филип Филипов- „за“. Цанко Цанов и Иван Начев отсъстваха от извънредното заседание.




Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • Отговори (3) (6)
    1. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 23:37

    Тази фирма до сега занимавала ли се е с такава дейност?

    • (9) (10)
      1. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 00:39

      НИКОГА.
      ДОРИ, АКО СЕ ВЯРВА НА ОТЧЕТИТЕ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР - С НИКАКВА ДЕЙНОСТ НЕ СЕ Е ЗАНИМАВАЛА.
      НО ПЪК Е ОТ "НАШИТЕ". ТАКА ЛИ СЕ ПОДАРЯВА ПОДОБЕН ИМОТ ЗА 10 ГОДИНИ.

  • Отговори (12) (3)
    2. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 00:54

    Имотът не се подарява! На манипулирай хората.

  • Отговори (11) (2)
    3. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 06:55

    1.1 гербер защо си се загрижил за някакъв си имот ? До неделя сте аут и ще си едно пълно нищо. Хайде чао

  • Отговори (5) (5)
    4. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 09:30

    И след 10 год.какво става?Кое недоразумение стои зад тази фирма?

  • Отговори (6) (2)
    5. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 09:33

    Каква е тази фирма, на кого е, дайте инфо..

  • Отговори (6) (8)
    6. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 09:36

    На кметски човек е.Кмета се грижи за имотното си състояние.Скрито и задкулисно.Което е много по-лошо от предишния.

  • Отговори (5) (5)
    7. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 10:03

    Фирмата има 100 лв капитал. Проверено в търговския регистър. Малко несериозно звучи .....

  • Отговори (5) (6)
    8. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 10:59

    Това е престъпление кметеее

  • Отговори (4) (9)
    9. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 11:03

    Теглиш заеми непрекъснато и подаряваш имущество ,нашето имущество и с нашите данъци ще връщаме заемите.А сега ще се оближете.Нали знаеш ,че ни е ясно.

  • Отговори (8) (3)
    10. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 11:07

    Айде ненадвиквай се, се, фирмата не е менте, нито е на кмета. Неправителствена организация се регистрира като фирма в Ботевград, за да може да кандидатства с проект по тази мярка на програмата за развитие на селските райони. Неправителствените не могат. И в това няма нищо престъпно, ама нищооо.

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 18:17

      КАКВА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ТЕ ГОНИ ПЪК ТЕБЕ.
      АКО БЕШЕ ТАКАВА ЩЕШЕ ДА КАНДИДАТСТВА НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ.
      НАПРАВИ СИ СПРАВКА И ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ ТАЗИ ФИРМА Е С ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ ТРАНСПОРТНИ УСЛУГИ. И Е КУПЕНА ПРЕДИ 2-3 МЕСЕЦА ОТ СЕГАШНИТЕ СИ СОБСТВЕНИЦИ. С КАПИТАЛ ОТ 100 ЛЕВА И БЕЗ НИТО ЛЕВ ПЕЧАЛБА ОТКАКТО Е СЪЗДАДЕНА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ.
      И АКО ТОВА НЕ Е УРЕЖДАНЕ НА ВЪТРЕШНИ ХОРА, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete