Петък, 19 Април 2024, 20:52

Димитър Делчев: 100% мажоритарен вот ще превърне изборите в състезание за имунитет за престъпници от цялата страна

28 Ноември 2016, 15:15
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1140 0


Само 4-5 държави от Азия и Африка имат пълна мажоритарна система, а развитите страни преминават към смесено гласуване
 
Въвеждането на 100% мажоритарен избор в два тура ще превърне изборите в състезание за имунитет за престъпници от цялата страна, коментира във фейсбук Димитър Делчев, народен представител от "Движение България на гражданите" от РБ и член на правната комисия в парламента. Коментарът му е по повод подготвяната утре дискусия в парламента на представители на институциите, НПО и научните среди с народните представители от различните парламентарни групи, членове на Правната комисия.
 
Предложената от Шоуто на Слави система дава възможност народен представител да бъде избран с по-малко от 7000 гласа, а това е мечтата на всеки мафиот - инвестира малко, получава много под формата на 4 годишна неприкосновеност от органите на реда, посочва още Делчев.
 
Утре в Народното събрание ще поставим началото на дискусиите, но тази среща не трябва да бъде последна. Народните представители трябва да обърнат особено внимание на позицията на Българската асоциация по политически науки, която Асоцацията изпрати до парламентарните групи. В нея се очертават опасностите при въвеждането на 100% мажоритарен вот и се подчертава, че в последните години нито една европейска развита демокрация не е преминала към пълна мажоритарна система, защото тя води  до проблеми с районирането на мажоритарните райони, улеснено купуване на гласове и нарастване на контролирания вот, коментира още Делчев.
 
Вотът на хората на референдума ясно показа воля за промяна, но не бива да забравяме и тези над 4 млн души, които не подкрепиха този тип изборна система. Гласът на тази група също има значение и всякакви твърдения, че волята на народа е задължително да се въведе този тип изборна система, е популизъм. 2 часа ефирно време на ден не дават право на никой шоумен да си присвоява титлата представител на народа. Това е запазена марка на диктаторите. Твърдо заявявам, че всеки опит за заблуждаване на обществото ще срещне отпор от наша страна, подчертава още Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete