Четвъртък, 28 Март 2024, 18:52

Димитър Делчев: Единните номера на партиите на местните избори ще доведат до реклама на числа, вместо до кампания за личности

26 Април 2016, 14:10
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 820 0


РБ е твърдо против единните номера на бюлетините в цялата страна, каза от трибуната секретарят на ПГ на РБ 
 
След приетото предложение за национален жребий за номера на партиите за местните избори вместо да имаме местни кампании в 266 общини, за 266 личности, сега ГЕРБ и ДПС ще си правят една национална кампания през централните медии и ще рекламират номерата на партиите.
 
Това каза от парламентарната трибуна Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента, като реакция против приетата в пленарна зала норма в Изборния кодекс партиите да имат един и същ номер в различните общини по време на местните избори.
 
Местните кампании се правят с идея да изберем личности на места и да застанем зад местни политики, което изисква индивидуална кампания с повече мажоритарен елемент, а не реклама на партията. Такава кампания трябва да включва и различен номер на бюлетината, каза Делчев. 
 
Реформаторският блок е твърдо против единните номера на местните избори, защото това ще доведе до изкривяване на местните кампании и ще ограничи възможността партиите да се обединяват зад едни кандидати и общи идеи, което беше успешно за редица населени места на последните местни избори, заяви Делчев. 
 
Днешното решение жребият за номерата на партиите и местните коалиции на местни избори да бъде теглен от ЦИК ще доведе до трицифрени номера на местни коалиции и това силно ще затрудни гражданите, коментира Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete