Събота, 20 Април 2024, 06:37

Димитър Делчев: Има 40 органа, борещи се с корупцията и те не дават резултати

19 Февруари 2016, 13:02
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 777 1



КПУКИ е открила конфликт на интереси едва в 8 от 336 проверени случая, каза Делчев.
 
В момента има 40 органа, борещи се с корупцията и те не дават резултати. С новия закон за борба с корупцията по високите етажи се създава единен орган, който да носи отговорност и зад него да стои ясната воля на правителството да се справи с проблема.
Това каза в предаването „Резонанс“ на Мавриков по Евроком Димитър Делчев, секретар на Парламентарната комисия на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.
Анализите за борбата с корупцията показват, че КПУКИ е открила конфликт на интереси едва в 8 от 336 проверени случая.  В момента се проверяват 100 хил. лица като се стига най-често до дребната корупция, каза депутатът. Обект на проверки от новия орган ще бъдат само 10 хил. души от високите етажи на властта, добави Делчев.  Обединявайки в едно функциите на Сметната палата, БОРКОР, КПУКИ ще постигнем орган, подобен на румънския, който да се бори ефективно с корупцията. Има идея да влезе и КОНПИ, за да може веднага щом се установи наличие на незаконно придобито имущество, то веднага да бъде отнето, което е подобрение на румънския модел, каза още той.
Бюрото за борба с корупцията ще се самосезира, ако открие разлика в декларираното и притежаваното имущество при проверката на декларациите. Сигналите, по които ще се работи, се делят на основателни и неоснователни. Най-важно е дали сигналът отговаря на обективни критерии  и съдържа факти и доказателства, които да бъдат проверени, заяви народният представител.
Относно вота на недоверие към кабинета Делчев коментира, че това е опит на БСП и ДПС да се самосъживят и да покажат, че съществуват. За този вот само се говори от 1 година, време, в което те нямаха ролята на истинска опозиция. На обсъждането т.нар. опозиция направи фарс, изсипаха се куп обвинения, които нямат нищо общо с действителността, добави той. Това беше опит да се омаскари една добра реформа с цел да не се стигне до изчистване на системата на здравеопазването от корупция чрез въвеждането на електронното здравно досие. Опасявам се, че в БСП и ДПС има хора, които се страхуват, че „кранчетата ще спрат“, допълни още той.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Димитър Делчев

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 17:42

    Димитър Делчев:" Има 40 органа, борещи се с корупцията и те не дават резултати"
    - Делчев няма как да иначе докато приятеля на баща ти и ГЕРБ управляват тази страна!

    (НЕ)видимите резултати, гарантирани от ГЕРБ
    http://chara.blog.bg/politika/2016/02/20/ne-vidimite-rezultati-garantirani-ot-gerb.1431500

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete