Сряда, 24 Април 2024, 20:21

Димитър Делчев: Когато му беше времето, ГЕРБ не се интересуваха от обща кандидатура на мнозинството - сега е късно

12 Август 2016, 13:44
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 867 0


На въпрос за законността на екстрадацията на турския бизнесмен Делчев заяви, че има нарушаване на българското законодателство и  международното право
 
Когато му беше времето, ГЕРБ не се интересуваха от обща кандидатура на мнозинството, сега е късно.Това каза пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на Предизборния щаб на „Движение България на гражданите".
 
РБ има категорично решение за единно явяване със своя кандидат-президентска двойка. Има ясни процедури, направени са и номинациите, във вторник е изслушването, каза Делчев и добави, че от ДБГ са се отказали от партийна кандиатура и са  възприели предложението на групата от 20 интелектуалци за  кандидатурата на проф. Велислав Минеков от името на РБ.
 
Очертава се и една фигура, която не събира доверие сред структурите на ДБГ, обяви Делчев. Има и четирима от седемте кандидати, които са предпочитани с мотива, че имат нужните за президента интелект и сила, каза още той.
 
Не разбирам това постоянно колебание. В политиката има остра нужда от последователност – казали сме, че вървим по този път, тече си и процедурата, и шумът в системата не ни помага, каза Делчев в отговор на въпрос относно призивите на един от председателите на партии от  Блока за обща кандидатура с ГЕРБ.
 
На първи тур трябват над 1,5 млн. гласа, които никоя партия не може да постигне сама, коментира Делчев. Плевнелиев имаше около 1 млн. и 300 хил. гласа, а на последните парламентарни избори ГЕРБ имат около 1 млн.гласа, посочи той. Сега от РБ трябва да направим така, че БСП да не постигнат президент, добави той и посочи, че целта на РБ  ще бъде да достигане на балотаж срещу ГЕРБ.
 
Според думите му в сложната международна обстановка най-лошото, което може да се случи на страната, е президент, който е ориентиран на изток.
 
На въпрос за законността на екстрадацията на турския бизнесмен Делчев заяви, че има нарушаване на българското законодателство и  международното право.
 
Попитан за твърдението на премиера, че държавният интерес е опазването на границата от поток бежанци, Делчев подчерта, че върховенството на закона е национален приоритет и ценност за всеки десен човек. Не трябва да се отстъпва от този принцип, който е сред водещите в демократичните общества, в противен случаи може да има лоши последици. Всички сме чували, че „пътят към ада е осеян с добри намерения", обобщи депутатът, като коментира още, че проблемът с бежанците съществува, но не бива да оправдава екстрадацията на човек при нарушаване на върховенството на правото.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete