Петък, 19 Април 2024, 10:26

Димитър Делчев: Мажоритарните избори ще увеличат купения вот

22 Ноември 2016, 13:27
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1213 0


 Манолова действа като телефонните измамници, хем лъжат хората, хем ги набутват с пари, коментира секретарят на ПГ на РБ.
 
При мажоритарни избори за парламент ще са необходими по-малко гласове на един човек на влезе в парламента, което ще направи купуването на гласове, корпоративният вот и апаратните игри още по-разпространени.
 
Това каза в ефира на БНТ Димитър Делчев, народен представител от "Движение България на гражданите" от РБ и секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.
 
В България има мажоритарни избори и това са кметските, за които и децата знаят, че са най-манипулираните избори и с най-много купени гласове, каза още той. 
 
По думите му, Манолова действа като телефонните измамници, които които хем лъжат хората, хем ги набутват с пари. Този тип измамници уж съобщават за проблем, после притискат за бързо решение, което има за цел единствено да въведе в заблуда, че вършиш нещо правилно, а след време се оказва, че хеми си бил излъган, хем си бил ограбен, коментира депутатът по повод внесеното писмо с предложения в деловодството на Народното събрание. В законопроекта е въведено правило за уседналост от 6 месеца, с което отново ще се стимулира изборен туризъм, намаляват се средствата за Инициативните комитети, което пък дава шанс само на големите партии да издигнат печеливши кандидатури и се премахва изискването за адрес в подписката за издигане на кандидат.
 
Всички са наясно, че 3 месеца са крайно недостатъчни за въвеждане на мажоритарно гласуване в подобен вид, а е глупост да се смята, че районирането може да стане за 2 седмици, тъй като е много важно къде ще се сложи границата, каза Делчев и даде пример с областта, от която е депутат - само Самоков и Ботевград са с над 30 000 жители, останалите ще ги делим или ще ги събираме в едно и кой ще бъде лишен от представител, даде за пример той големите проблеми, които мажоритарният избор ще създаде.
 
Мажоритарните избори са много по-скъпи, каза Делчев и припомни, че в момента има 31 Районни избирателни комисии (РИК), а не предлаганите т Манолова 231, а изборът в два тура и рязкото увеличаване на РИК ще удвои необходимите за избори средства. 
 
Ето това е популизмът - уж със субсидиите искат да спестяват пари, а в пъти повече да похарчат за мажоритарни избори, при които огромната част от населението ще остане непредставена и хора с прякори, с пари и влияние, както и такива от две-три големи партии, ще стават депутати, заяви Делчев. Той добави, че РБ ще се противопостави на напиращата вълна на популизма и ще обясни ясно на хората колко големи са рисковете за самите граждани от 100 % мажоритарен вот.
 
Извън тези 2,5 млн. души, които са подкрепили въпроса на референдума, не бива да забравяме и подценяваме и останалите 4,5 млн., от които 1 млн. са казали НЕ или не са отговорили само на този въпрос, а останалите изобщо не са гласували, припомни Делчев факта, че повечето българи не приеха да участват в референудма или гласуваха с "не".
 
Като възможен изход от ситуацията с мажоритарния вот ние, от РБ, предлагаме да отпадне прагът при преференциите, с които до момента хората избираха мажоритарно и ще даде възможност на хората да гласуват за личности, без изборът да е обвързан с минимален праг. Така те ще избират мажоритарно, конкретна личност и то не един, а измежду 20 кандидата, каза Делчев, което е по-справедливо. Избирателите ще могат да пренаредят листите, както преценят и ще изпратят своя мажоритарен кандидат в парламента, като ще е ясно кой носи отговорност за неговите действия след това, добави депутатът. Според думите му, изцяло мажоритарна система ще увеличи автоматично броя на партиите, за да могат да предлагат повече от един кандидат и да не допуснат друг на балотажа. От 300 сега, партиите ще станат близо 1000, за да си предлагат кандидатите, категоричен бе Делечев.
 
На въпрос за евентуално участие на РБ в правителство в рамките на този парламент Делчев заяви, че РБ не може да участва в такова, тъй като то няма да е базирано на ясни принципи и ценности, нито на ясна подкрепа. 
 
Никой отговорен политик няма да каже, че избори всяка година са добри, тъй като преди избори действа служебно правителство и това не мотивира администрацията да работи с пълен капацитет, каза той. Призовахме БСП да поемат отговорност след като твърдят, че имат огромна подкрепа от избирателите, да направят правителство, но те отказаха и стана ясно, че не са толкова решителни, колкото се опитват да се изкарат, каза Делчев. 
 
От РБ имаме готовност да отидем на избори и да докажем, че искаме и ще постигнем напредък в така отлаганите реформи, коментира още Реформаторът.  


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete