Петък, 29 Март 2024, 15:39

Димитър Делчев: Мажоритарното райониране ще доведе до административен „миш-маш"

22 Декември 2016, 12:48
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1237 0


РБ внася отново предложенито за намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скАла. До пълно въвеждане на машинонто гласуване остават 9 дни, а напредък за осигуряване на машините за гласуване няма, съобщиха Реформаторите
 
Райониране за мажоритарния вот по начина, по който е внесено в деловодството на Народното събрание, ще доведе до административен „миш-маш" и хаос, категоричен бе народният представител от „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок Димитър Делчев.
 
Разделянето на държавата на райони е направено без обществен дебат и публично обсъждане, без преброяване на населението, което да каже колко точно души има в населените места и почива на празни бройки, тъй като не са изчистени списъците от „мъртви диши", добави той. Делчев изрази съмнение, че по този начин се прави опит за осигуряване на служебна победа на двете големи политически партии – ГЕРБ и РБ.
 
Районирането е направено без ясен принцип, чисто механично, каза Делчев и даде пример с населени места като Самоков и Драгушиново, които са на по-малко от 2 км и са в различни райони, а в същото време Равно поле и Копривщица, намиращи се на 92 км, са в един район. Градове като Ихтиман са разделени наполовина, а мъртви села като Яребковица и Лисец са оставени в списъците, каза той.
 
Кой прецени, че Видин трябва да има 1 народен представител по-малко и да има трима, не четирима и да бъде равен по мандати на район Турция, попита реторично Делчев.
 
Депутатът от ДБГ от РБ Антони Тренчев изрази опасение, че Изборният кодекс ще бъде потъпкан на следващите избори, ако незабавно не започне процедурата за осигуряване на машини за гласуване във всички секции в страната, което изискване влиза в сила от 1 януари 2017 г., т.е. след 9 дни. Никой не работи по това, а според Изборния кодекс вече трябва да имаме изцяло машинно гласуване в близо 12 хиляди секции, каза Тренчев и заяви, че отговорността за провеждането на изборите е на служебното правителство, което Румен Радев ще назначи. Ние ще държим персонално отговорен  новоизбраният президент и служебното правителство, хората, които са му дадени от „Позитано", за това ще има ли ефективно машинно гласуване на следващите избори, както изисква законът, добави най-младият реформатор.
 
Ако целта е, добави той, да няма машинно гласуване, то имам съмнения, че  БСП се опитват да отмъкнат служебна победа на предстоящите избори - те винаги в зала са показвали, че не подкрепят машинното гласуване, което ще спре изборните манипулации.
 
Настимир Ананиев от РБ обяви, че депутатите от Блока внасят днес законопроект за изменение на Закона за политическите партии, който предвижда намаляване на партийните субсидии, чрез регресивна скАла, според която за всеки 100 хиляди получени гласа, се намалява субсидията с 1 лев, а след 1 млн. гласа субсидията ще бъде 11 стотинки.
 
Нашата цел е партиите да бъдат финансирани по прозрачен начин, да не са зависими от корпоративни плащания и икономически кръгове, каза той. Регресивната скАла е работещ модел, който ще посрещне нуждите на партиите, а в същото време големите няма да държат пари на влог, от които да печелят, обясни Ананиев. Той напомни, че същото предложение от РБ е било внесено още преди референдума, но е бламирано от партьорите от ГЕРБ включително, както и от БСП, и сега го внасят отново, за да се намалят средствата за издръжка на партиите, в каквато посока беше волята на гражданите на референдума.
 


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete