Петък, 19 Април 2024, 12:45

Димитър Делчев: Независимо кой ще е кандидатът на ГЕРБ, нашата позиция остава непроменена

13 Юни 2016, 08:37
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 870 0


Независимо кой ще е кандидатът на ГЕРБ, нашата позиция остава непроменена. РБ е политическа сила, която тепърва ще расте и за да расте, трябва да докаже себе си на избори.
Това каза пред 24 часа Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите".

На Изпълнителен съвет всяка партия изрази мнение, че РБ ще запази своята идентичност с единна кандидатура и можею да излъчим силна личност. И ние, от ДБГ, подкрепяме тази позиция безусловно, заяви Делчев.  Поставили сме си амбициозен краен срок до края на юли за номинация. Доколкото чувам сроковете на другите партии, излиза, че кандидатурата на РБ може би ще е първата, каза още Делчев. Ние предлагаме на следващото заседание на Изпълнителния съвет на РБ да се създаде контактна група между партиите в блока, която да обсъди вече конкретни имена за президент и вицепрезидент.

В договорки "Вие вземете президента, а ние ще вземем лидера" няма да участваме, категоричен бе Делчев. Искаме да знаем посоката на Блока и да постигнем консолидация, тогава можем да говорим за лидер. Назначаването на лидер не е добра практика в нито една партия. Избирането на естествен лидер, на обединител - това е нещото, което може истински да обедини РБ, допълни той.

Кандидат-президентската двойка трябва да е обединяваща за РБ, според Делчев.  Радан Кънев доказа, че не може да обедини РБ. Направи го с редица ходове, включително с това да издигне Росен Плевнелиев за кандидат-президент, без да го е питал и без да го е консултирал с РБ, коментира депутатът. Не вървим в посока някой от лидерите да бъде кандидат за президент. РБ има достатъчно много личности, способни да управляват страната, заяви Делчев

Относно предложенията за изменение на Наказателния кодекс, касаещи търговията с влияние, Делчев заяви, че целта е всеки, осъден за корупция, да бъде отстраняван от поста. В момента в НК има "дупки", които допускат при осъждане за търговия с влияние, за умишлена безстопанственост лицето да не бъде отстранявано, каза той. Има такива случаи - шеф на областната ветеринарномедицинска дирекция във Видин не е отстранен, след като е осъден за престъпление по служба, даде пример той. Запушваме "дупките" в НК и всеки, който върши корупционно престъпление, ще мисли няколко пъти, преди да го направи - ще бъде застрашена службата му, ще го чака детайлна проверка - от НАП, от Сметната палата, от прокуратурата, във връзка с новия Закон за борба с корупцията, каза още Делчев.
Според думите му, приемането на антикорупционния закон ще даде силен знак, че България иска да се бори с корупцията. Нашата амбиция е преди лятната ваканция на парламента да бъде приет и на второ четене, допълни Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete