Четвъртък, 18 Април 2024, 10:02

Димитър Делчев: Нито едно предложение на РБ за Изборния кодекс не се прие в зала – едно е подписано в декларацията ни, друго се гласува

25 Април 2016, 08:57
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 768 0


Народното събрание даде много лош сигнал на българите и у нас, и в чужбина – РБ гласува против да се ограничават изборните права на българите зад граница, каза секретарят на парламентарната група на Реформаторите
 
 
Влязохме в дебата за Изборния кодекс, за да направим кодекса на Мая Манолова по-добър, като осигурим участието на повече хора в изборния процес и да спрем манипулациите. За жалост, гласуванията на текстовете досега не показват действия в тази посока, а от предложенията на РБ нито едно не се прие. Наруши се политическата декларация на мнозинството, където сме се споразумели какви да са промените в Изборния закон, но в зала се гласува обратното.
 
Това каза в ефира на „Неделя 150” по БНР Димитър Делчев от РБ, секретар на парламентарната група и член на правната и вътрешна комисии в парламента.
 
Според него нарушен е текстът за активната регистрация, която е инструментът 1 милион „мъртви души” да се изчистят от списъците, защото от тяхно име са гласува и това деформира демокрацията. Активната регистрация няма нищо общо с пасивната дерегистрация, която на практика се прие, и представлява техническо заличаване на иначе гласуващи хора, без да се реши по същество големият въпрос, че не се махат от списъците тези, от чието име вече е гласувано и така резултатът си остава изкривен, категоричен бе той.
 
Не се прие нито едно предложение на РБ – нито машинното преброяване, нито активната регистрация, нито район „Чужбина” за сънародниците ни навън, нито за референдума на една дата с изборите, нито машинното гласуване, а електронното се отложи във времето. Прие се секции в чужбина да има само в посолства и консулства, а поне 2 милиона са хората в чужбина с право на глас, посочи Делчев. По думите му, всеки, които опитва да прекрои Изборния кодекс по своя мярка, след това доказано страда и посочи за справка Мая Манолова и БСП, като добави, че БСП също говорят едно, а гласуват друго в зала.
 
По думите му, с тези промени, без участието на РБ, от парламента се даде много лош сигнал на българите. Той напомни, че РБ е искал да има поне 3 района в чужбина – Америка, Европа и Азия – и това също не е било прието в зала и че само РБ е гласувал против задължителното гласуване и против в чужбина да се гласува само в посолствата и консулствата.
 
По отношение на квадратчето в бюлетината с „не подкрепям никого”, Делчев каза, че чрез него представители на ГЕРБ по хитър начин са се опитали на правна комисия с процедурни хватки да прокарат решението бариерата от 4 % за влизане в парламента да стане около 5,5 % като се считат за валидни тези гласове, макар че не са за никого. На правна комисия бяхме 4-5 души, а се гласуваше от името на всички и един човек гласуваше с 4 гласа, възмути се Делчев. Той каза, че е подмяна гласовете на отсъстващи от заседанието да се броят в решението. На това председателят на правната комисия от ГЕРБ отговори, че ще предложи занапред само присъствените гласове да се броят в решенията. Според Делчев само намесата на РБ за прегласуване на текстовете в комисия е предотвратила в НС да останат само 2-3 големи партии, а прагът на влизане в парламента да бъде непредвидим.
 
Не знаем какво да очакваме, за съжаление, занапред. В програмната декларация на ГЕРБ и РБ за съставяне на правителството е вписано нещо, но то не се спазва и в зала се гласува обратното от партньорите ни. РБ не може да подкрепи това, защото то е лош сигнал. РБ имаме заседание, на което ще обсъдим ситуацията, съобщи още Делчев.
 


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete