Четвъртък, 25 Април 2024, 19:07

Димитър Делчев: Очаквам след консултациите с мнозинството днес някои от снощните решения за Изборния кодекс да се коригират в зала

21 Април 2016, 08:32
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 739 0


РБ не може да подкрепи провеждането на референдума на дата различна от датата на президентския вот, посочи секретарят на парламентарната група на РБ
 
Очаквам след разговорите с мнозинството, които инициирахме, някои от лошите решения на правна комисия за Изборния кодекс да не минат в зала и да бъдат коригирани.
 
Това коментира след консултации с мнозинството за промените в Изборния кодекс Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента. Срещата се наложи след гласуването до късно във вторник на текстове в Изборния кодекс, които според РБ са неприемливи и не са в публичен интерес.
 
РБ не може да подкрепи провеждането на референдума на дата различна от датата на президентския вот, посочи секретарят на парламентарната група на РБ и припомни, че само преди година именно това Народно събрание прие избори и референдум в една година да се правят на една дата.
 
Очаквам да се подкрепи предложението ми гласувалите с „Не подкрепям никого“ да се записват в отделна графа в протоколите и да не се вземат под внимание, когато се определя броят на гласовете за преминаването на прага от 4%, каза още той. По думите му, в противен случаи това би вдигнало изкуствено този праг и малките партии няма да имат възможност да участват в политическия живот, а в парламента ще останат само две-три големи партии.
Други недообмислени предложения, които минаха през комисията и най-вероятно няма да минат в зала, са социологически изследвания, които да могат да се публикуват през времето на предизборната кампания, както и оставането на местните коалиции – за тези две неща от РБ бяхме много настоятелни да се коригират, добави той.
Тъй като комисията и ГЕРБ не приемат да се пристъпи към активна регистрация, в зала отново ще предложа дерегистрация да става не след един, а след два избора, на които гражданинът не е гласувал. В настоящия си вид така приетите текстове създават предпоставка за предизборен хаос, посочи Делчев и добави, че имат нужда от прецизиране.
След като бяха отхвърлени предложенията на РБ да няма машинно гласуване и машинно броене, повторение на хаоса от „Арена Армеец“ остава все по-реален сценарий за всеки следващ избор, а неуредиците - неизбежни, затова в зала отново ще призовем колегите си да подкрепят предложението ни за широко въвеждане на машинно гласуване, коментира Делчев. Вече няколко последователни избора машинното гласуване беше тествано и след толкова пилотни проекти е крайно време да пристигнем в 21 век и да премахнем възможностите за манипулации, които се правят чрез хартиените бюлетини и ръчното броене, добави той.
 
Без активна регистрация ще продължава гласуването от името на отдавна отсъстващи или починали хора, които са над 1 милион. Невалидните бюлетини ще се увеличават, каза още Делчев и добави, че е разочарован, че в комисията не приемат премахването на номерата на партиите в бюлетината. Ще продължим да гледаме индийски нишки, конци и белязани бюлетини при липсата на машинно гласуване, прогнозира реформаторът.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete