Четвъртък, 25 Април 2024, 22:28

Димитър Делчев: Отстъплението от конкурсното начало в съда е тежка грешка

27 Юли 2016, 14:05
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 979 0


Отстъпката от конкурсното начало в съдебната система е тежка грешка, каза от парламентарната трибуна при обсъждането на Закона за съдебната власт Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.
 
Неприемането на предложението за въвеждане на изпит за съдии, които преминават от един вид съд в друг, беше подкрепено от съсловните организации, от председателя на ВКС, както и министъра на правосъдието и неприемането му е отстъпление от конкурсното начало, каза още Делчев.
 
Недопустимо е съдия, който през цялата си практика се е занимавал с административни дела, да бъде преместен в граждански или наказатлен съд без конкурс. Материята, с която боравят съдиите в общите и в административните съдилища, е коренно различна и изключването на писмените изпити ще доведе до вълна от порочни решения, добави той.
 
Относно декларирането на участието на магистратите в тайни общества и масонски организации, Делчев остро се противопостави на предложението за отпадане. Не приемам прикриването на членството в тайни общества с цел запазване на определени много вредни зависимости в съдебната система.
 
Димитър Делчев отговори на Четин Казак от ДПС, че зад атаката им срещу съсловните организации на съдии, прокурори и следователи, се крие желанието му да прикрие факта, че висши магистрати се възползват от членството си в общества с тайни правила и процедури. След като декларира, че не членува в подобни организации, реформаторът предизвика Казак да направи същото от трибуната на Народното събрание.
 
В заключение Делчев заяви, че спорът за принадлежност или не към тайни общества не е най-важната част от промените в закона, чиято основна цел е реална реформа на съда и прокуратурата за по-справедлив процес.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete