Петък, 19 Април 2024, 13:13

Димитър Делчев: Промените в ЗСВ са в правилната посока и ще доведат до промяна на сектори, „хванали паяжини"

29 Юни 2016, 13:10
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 869 0


Промените в ЗСВ са в правилната посока и ще доведат до промяна на сектори в съдебната система, които не са реформирани и дори са „хванали паяжини".
 
Това каза при обсъждането на промените в Закона за съдебната власт Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.
 
Целта на този законопроект е да завърши важен етап от съдебната реформа, който започна с предизборната кампания на РБ. Това е една от най-важните за нас реформи и в изпълнение на Стратегията за съдебна реформа. Постигна се законопроект, който отразява мнението на мнозинството от хората в съдебната власт, каза още Делчев.
 
Доверието и в съда, и в прокуратурата е изключително ниско, под 10%. Заради това и усещането за липса на справедливост се стига до улично раздаване на право, което не може да допуснем в демократично общество, категоричен бе Делчев.
 
В законопроекта е отразен един широк консенсус и има добри идеи като повече независимост на съдиите, ясни и прозрачни конкурсни процедури, по-малко формализъм при атестациите, по-ясно дисциплинарно производство, електронно правосъдие, коментира Реформаторът. По отношение на независимостта на съдиите е направено много, не толкова е по отношение на прокуратурата и децентрализацията й, допълни Делчев.
 
Целта на този законопроект е да постигне реална проверка на почтеността на магистратите чрез Инспектората на ВСС, който е избран от НС и е независим орган, каза още Делчев и добави, че Инспекторатът трябва да получи всички възможни правомощия, за да може да се справи с тежките пороци в съдебната власт като търговия с влияние и корупция.
 
Делчев заяви, че има текстове, които се нуждаят от корекции, но това може да се направи между двете четения. Законопроектът беше приет със 116 гласа "за". 


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete