Четвъртък, 25 Април 2024, 20:02

Димитър Делчев: Реално е през 2018 година да имаме електронно гласуване

29 Февруари 2016, 09:37
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 890 0


Отговорното поведение в момента е да се правят реформи, а не избори. Премиерът Борисов подписа меморандума между ГЕРБ и РБ, предстои подписите си да положат и лидери от Реформаторския блок.
Това заяви в предаването „Седмицата“ по Дарик радио Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.

Меморандумът поставя акцент върху най-важните и спешни реформи. Усилената работа на министрите и на законодателя за случването на реформите ще доведе до повече сигурност и ще подобри състоянието на държавата, добави той.
Реално е през 2018 година да има възможност за електронно гласуване, ако се положат достатъчно усилия в тази посока. Най-важна за нас е сигурността при дистанционното гласуване, затова в нашия законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс сме заложили редица мерки за защита на тайната на вота. Поставяме условие за провеждането на електронно дистанционно гласуване след въвеждането на електронната идентификация, което ще стане през 2017 година, каза Делчев. Според думите му това ще предотврати възможността за гласуване от чуждо име. Депутатът подчерта, че въвеждането на електронното гласуване не отменя възможността да се гласува на място в секциите.

Относно задължителното гласуване Делчев каза, че то притеснява само партиите, които разчитат на купен вот, тъй като по-голямата избирателна активност ще намали тежестта на купените гласове.
Делчев бе категоричен, че предложението за допълнения на ИК на ДБГ, РБ за забрана на агитацията от духовни лица трябва да бъде прието, тъй като смесването на религията и политиката е недопустимо в светска държава, каквато е България.
По повод предложените промени в ИК за провеждане на агитация на чужд език Делчев заяви, че РБ няма да подкрепи възможността за агитация на език, различен от българския.

Основната причина за въвеждането на активната регистрация е изчистването на изборните списъци от 1 млн. „мъртви души“, което не се случва в момента и по този начин се отваря възможност за манипулации чрез гласуване от името на лице, което не е в страната или е починало, заяви Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete