Сряда, 24 Април 2024, 04:57

Димитър Делчев: С активна регистрация ще изчистим изборните списъци от около 1 млн. „мъртви души“

24 Февруари 2016, 09:47
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 828 0


С въвеждането на активната регистрация опитваме да решим един от най-големите проблеми и да изчистим изборните списъци от около 1 млн. „мъртви души“, каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.
Промените в Изборния кодекс, чрез които въвеждаме правила за провеждането на електронно гласуване, са консултирани с много специалисти и почиват на 10 принципа, от който основен е този за запазване на тайната на вота, заяви Делчев. Предвиждаме пилотно гласуване, което да убеди хората, че гласуването по електронен път е сигурно и ще помогне да подобряване на демократичния процес при изборите, добави той.
Делчев обяви, че от Реформаторския блок ще настояват за въвеждане на машинно гласуване в поне половината секции в цялата страна с около 4000 машини. Това ще даде възможност много бързо след края на изборния ден да има резултати и ще намали възможностите за манипулации по време и след изборния ден, коментира депутатът. В законопроекта, който внесохме от ДБГ, предлагаме да се махнат от бюлетината номерата пред имената на партиите, добави народният представител.
Имаме сигнали за провеждана кампания от представители на различни религии. Не може да позволим да се смесва религията с политиката, затова предлагаме забрана за политическа агитация от духовни лица, обяви Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete