Петък, 29 Март 2024, 15:55

Димитър Делчев: Този ВСС не е в състояние да взема решения

27 Януари 2016, 13:25
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 815 0


Този състав на Висшия съдебен съвет не функционира нормално, замесен е в прекалено много скандали и не взема решения, които да убедят хората, че те работят за подобряване на качеството на правосъдието у нас. Хората във ВСС станаха по-известни с това, от кого са предложени.
 
Това заяви в студиото на Канал 3 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия.
 
ВСС прилича на кабинета „Орешарски“, заради всички скандали вътре. Съветът не работи, каза Делчев и даде пример с двете съдилища в Благоевград, които все още нямат назначени ръководители, въпреки че в петък беше в дневния ред на заседанието на висшите магистрати.
 
Още миналата седмица призовах членовете на ВСС за оставки като морален акт и редица от колегите от ДБГ направиха същото, каза депутатът. Реформаторският блок три пъти до момента е призовавал за тази оставка и ПГ отново взе единодушно решение. Радваме се, че имаме консенсусна  позиция с ГЕРБ по този казус, коментира Делчев.
 
И обществото, и ние искаме да има справедливост и обективност в съдебната система. Този ВСС с решенията си показа, че не държи на тези принципи и ние ги призовахме да предприемат морален акт, каза Делчев. Бившият министър на правосъдието не успя да постигне своите цели и неговият морален акт беше оставката, припомни той.
 
Делчев поясни, че новите правила за избор на членове на ВСС, приети с промените в Конституцията, ще гарантират независимостта на магистратите. Народното събрание ще избира своите представители с мнозинство от 2/3, а от гилдиите чрез общи събрания. Тези правила са гаранция, че магистратите ще трябва да докажат своята почтеност, не близост до една или друга партия, за да бъдат избрани, категоричен бе той.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete