Четвъртък, 25 Април 2024, 13:40

Димитър Делчев: Явното гласуване означава "падане на маските" във властта съдебната система

16 Март 2016, 15:16
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 804 0


След като изпадна от „историческия компромис“, положихме много усилия тайното гласуване да отпадне от Конституцията и сега да имаме възможността да въведем явното гласуване чрез промените в Закона за съдебната власт. Явното гласуване ще върне прозрачността и означава "падане на маските" във властта на съдебната система.
 
Това заяви от парламентарната трибуна Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.
 
При тайното гласуване имаше огромни съмнения за зависимости при гласуването във ВСС, каза той и определи явното гласуване като контрапункт. Хората ще знаят кой за кого гласува и ще могат да чуят мотивите на управляващите съдебната власт магистрати. Когато хората питат кой избра председателя на СГС като в случая на Владимира Янева, да се знае кой стои зад нейния избор, добави той.
 
Делчев определи прекия избор от съдии и прокурори като важно решение. Липсата на посредници между отделния съдия и човекът, който го избира, гарантира лична отговорност, коментира той.
 
По думите му, това е първият етап от съдебната реформа, с който се въвеждат чрез закона приетите промени в Конституцията, а Министерството на правосъдието се е ангажирало до април да внесе и втория законопроект, касаещ атестацията на съдиите, кариерното израстване, дисциплинарното производство и електронното правосъдие, уточни Делчев.
 
Има обединение в професионалната гилдия по предложените текстове, а обединение от страна на политическите партии би дало силен тласък на съдебната реформа, посочи реформаторът.
 
Промените в Закона за съдебната власт бяха приети със 118 гласа „за“, 19 „против“ и 1 „въздържал се“.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete