Петък, 19 Април 2024, 15:05

Димитър Маргаритов: „Туристите да внимават за опасни стоки по морето”

7 Юли 2016, 09:17
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 758 0


Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов отправи предупреждение към гражданите да бъдат особено внимателни при покупките по време на почивка, за да не попаднат на опасни стоки. Той припомни, че в началото на активния летен сезон контролният орган е предотвратил вноса на няколко хиляди надуваеми артикула, повечето от които детски пояси и дюшеци. Те са били без маркировки и документи за съответствие с изискванията за безопасност, обясни Маргаритов в ефира на ТВ „Евроком” пред водещия на предаването „Резонанс” Мавриков.  
 
От началото на годината КЗП е забранила над 60 различни вида рискови продукти, като голяма част от тях са свързани с летния сезон – детски бански и обувки, ластични въжета за багаж за автомобили и др. Подробно описание и снимки на тях и на останалите спрени от продажба доказано опасни стоки в България и Европа са достъпни на официалната интернет страница на комисията. 
 
Експертите на КЗП напомнят, че когато потребителят е закупил доказано опасна стока, той има право да я върне на търговеца и да получи обратно парите си за нея. В случай че се е стигнало до телесни и материални вреди в следствие употребата й, той може да претендира чрез съда за обезщетение. От комисията апелират към гражданите да бъдат внимателни и дори само при съмнения за опасна стока, непременно да информират, за да бъде извършена проверка. 
 
„Ние целогодишно осъществяваме дейността си еднакво интензивно във всички направления. Но, естествено е, когато има активни летни или зимни сезони и концентрация на туристи в определени райони, например сега по Черноморието и в планинските места, където също хората предпочитат да изкарват лятната си почивка, да прегрупираме силите си така, че да можем да присъстваме още по-интензивно там, където това е необходимо”, коментира Маргаритов. 
 
Екипите на КЗП извършват интензивни проверки в туристическите обекти, в търговската мрежа и на предлаганите на плажа услуги като отдаване под наем на моторни превозни средства, водни колела, парашути и пр. 
Работят всички приемни на контролния орган по Черноморието, в които туристите могат да подават сигнали за нередности и да получат консултация за правата си. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete