Четвъртък, 18 Април 2024, 14:50

Директорът на "Етър": "Всеки амулет е личен и помага за прогонване на злото"

18 Май 2014, 08:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3058 1


Доц.д-р Ангел Гоев за първи път представи в Ботевград авторска изложба-базар „Талисмани, амулети и пергаменти на траки, славяни и прабългари”. Това бе част от мероприятията, посветени на „Нощ на музеите”, която Исторически музей Ботевград превърна в традиция. Доц. Гоев е етнограф, доктор по история и директор на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” край Габрово. Повече от 45 години научно изследва българските народни вярвания и по-специално тяхната магическа част. Пред 20 години е започнал да възстановява тази много древна обредна практика-направата на амулети и талисмани. По негови думи от най-дълбока древност, за разлика от животинските видове, хората са се сбъсквали с лош поглед, завист, магии. „Тази вяра е откакто съществува човека. Има я и днес и ще я има ,докато има хора на земята.На основата на всяка вяра има една реална първооснова. Друг е въпросът, как човек си ги преосмисля тези неща”, обясни доц. Гоев. Изложбата показва възстановки на старинни образци амулети и талисмани, изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари.
 
 Колекцията в Ботевград е глаголическа буква, защото според вярванията, името на човека и човекът са едно и също нещо, каза той. „ Човекът става човек, когато се именува. Преди това е той е просто едно парче месо, а става личност, когато се именува. Според вярванията, името на човека и човекът са едно и също нещо, затова знакът или идиограмата на съответната глаголическа буква, която е инкростирана или е поставенавърху амулет,  се превръща в личен амулет на човека, с която буква започва името му”,каза етнографът. За да стане амулетът твой, той трябва да престои една нощ под възглавницата”, каза доц. Гоев. Според него всеки човек притежава способността да хареса своя амулет - той  може да се носи на кожена верижка, червен конец или синджирче на врата, но така, че да бъде разположен точно на слънчевия сплит – мястото, откъдето външните енергии попадат в човешкото тяло.
 
Амулетите, които са изложени в Исторически музей Ботевград са направени от 40 вида дървета. По думите на доц. Гоев те не бива да се повтарят. Има зависимости за всеки един амулет - къде е расло дървото, от което е направено. За някои например трябва да е расло срещу слънцето, за други на западен склон и т.н. Обредите биват с вода,с билки и според вярванията, поставени върху човек, те прогонват злото и носят добро.
Пергаментите в изложбата не са истински, но по-важно е съдържанието в тях, посочи доц. Гоев, защото според народните вярвания, когато се роди един човек и си получи името до третия ден, той трябва да бъде кръстен и от този момент светецът, който му е покровител заставал на дясното му рамо и го пази от всякакво зло, а на лявото рамо заставал дяволът и го подтиквал да прави зло. Според това, дали ангелът е по силен от дявола или обратното, се съдело за човека какъв е - добър или лош.  В пергаментите, които описват всеки имен ден, доцентът е дал упътвания, какво трябва и какво не трябва да се прави.
Това е 90-та изложба на Доц. Гоев и е на разположение за разглеждане един месец. Гостувал е в почти всички музеи на страната, гостувал е и в чужбина с някои от своите колекции.
 Освен колекцията от амулети и пергаменти, доц. Гоев предоставя на вниманието на гражданите на общината, три книги със заглавия: „Календарни обичаи на балканджиите”, „Урочасването” и „Табу и народни забрани”.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: с.йорфанова 3 Март, 00:31

    харесва ми и искам да си закупв един нрой!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete