Петък, 19 Април 2024, 10:48

Дирекция "Вероизповедания" подкрепя искането на Евангелска- петдесятна църква за молитвен дом в бившето парокотелно на МБАЛ

25 Април 2018, 13:31
(0) (3)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2445 5


В Общинската администрация на Община Ботевград е постъпила молба от Цветомир Михайлов, пастор на Евангелска петдесятна църква - Ботевград, с която се заявява намерение да им бъде предоставена сградата на бившето парокотелно на болницата, която да бъде преустроена като молитвен дом за религиозни дейности.

Сградата от години не се ползва и е в лошо експлоатационно състояние. Прозорци и врати липсват, по стените има видими следи от пожар, помещенията са в окаяно състояние.

Едноетажна масивна сграда със сутерен /бивше парокотелно/ е с предназначение за здравни и социални услуги и е актувана е с акт за частна общинска собственост.

Съюзът на евангелските петдесятни църкви е официално регистрирано вероизповедание от Софийски градски съд по реда на закона за вероизповеданията, а Евангелската петдесятна църква в гр. Ботевград е негово местно поделение. Съгласно чл. 39, ал. 5 от Закона за общинската собственост, когато лицата, на които може да се учреди безвъзмездно право на ползване, са определени в закон, то се учредява без търг и конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците.

Според чл. 21, ал. 3 от Закона за вероизповеданията държавата и общините могат да отстъпват безвъзмездно право на ползване на религиозните институции и техните местни поделения върху държавни и общински имоти.

За да бъде учредено право на ползване Евангелската петдесятна църква в гр. Ботевград, следва Общински съвет-Ботевград да гласува допълване на Програмата за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост в община Ботевград през 2018 г., като горепосочения недвижим имот да бъде включен в нея.

Дирекция „Вероизповедания" на Министерски съвет е запозната с желанието на Евангелска петдесятна църква в Ботевград за строеж на молитвен дом. Това става ясно от писмото на Емил Вeлинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет до кмета Иван Гавалюгов и председателя на ОбС Любомир Лилов. Дирекцията подкрепя искането на Евангелска- петдесятна църква при възможност община Ботевград да й отстъпи право на строеж за молитвен дом.




Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (9) (2)
    1. добавен от: Анонимен 25 Април, 16:21

    Толкова парцели се продават,защо не си закупят и построят,а чакат на общината!Тази секта има молитвен дом,да се разберат пасторите и си го ползват в някъкъв порядък!На готово е най-лесно,а когато имаш вяра няма нужда от показност-прави добро без да искаш луксове,нали!

  • Отговори (11) (2)
    2. добавен от: Анонимен 25 Април, 16:34

    Шибана секта,това не е православна църква как може да се позволи това нещо и то до болницата.

  • Отговори (8) (1)
    3. добавен от: Анонимен 25 Април, 19:59

    Тази секта взема данък десятък от хората.Не ни трябва такава секта.

  • Отговори (5) (1)
    4. добавен от: Анонимен 26 Април, 13:21

    Не е редно да имат втора църква. То и една е много. Все пак са еретици

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Kristiqn Milenov Todorov 17 Април, 22:14

    Колко токсичност има из коментиращите.
    Не знаещи нищо за вярата
    Не знаещи нищо от библията и нищо за християнството наричат хората в този молитвен дом еретици и секта а даже и секта не знаят какво значи...
    Мили коментиращи нека ви шокирам. Думата секта е общество от хора отделило се от официалната църква...В официалната църква нямаше нищо икони нито свещи нито палене на свещи за мъртвите за късмет за здраве за щастие за пари и прочее нямаше никъде целуване на икони тамян чистилища и всички тези неща които православната и католическата църква е наложила.. от къде го знам ли? От Библията... Някои хора ще кажат брат не е нужно да четеш библията да се молиш и ходиш на църква за да си хриястиянин. Ако следваме тази логика то тогава не е нужно да ходя да уча медицина за да стана лекар или да ходя да уча да стана адвокат психолог учител инжинер няма нужда да уча....същото е и с Християнството според логиката на Българина :) Като си вземете една мебел нали трябва да има инструкции как да я сглобите...същото е и с вярващият човек Християнина... Библията е инструкцията за това как да бъдеш християнин....в небето няма да има само ''Православни'' :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete