Петък, 19 Април 2024, 01:33

Днес Ботевград отбеляза 67 години от края на Втората световна война

9 Май 2012, 10:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2854 0


Церемония по полагане на венци и цветя пред Паметната морена на загиналите във Втората световна война на пл. „Незнаен воин” събра стотици ботевградчани и жители на общината. Тържественото честване на 67-та годишнината от  победата над хитлеро-фашизма откри директорът на Исторически музей-Ботевград, г-жа Тодорка Коцева. В своето слово тя припомни редица факти и събития, останали в историята на родината.
"9-ти май е ден на победата, а от 5 години насам го честваме и като ден на Европа. Девети май 1945г. е победен завършек на Великата Отечествена война, в която руският народ дава 27 милиона жертви. Преди 67 години е обявена капитулацията на фашистка Германия и милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на „кафявата чума” получават свободата си. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. 67-мата годишнина от това събитие отново ни води към извода, че войната е безумство, отнело живота на милиони хора, оставило психически травми и разбити човешки сърца, които до днес държат будна нашата съвест и ни карат да потръпваме от ужас, дори само, ако за миг си представим, че това може да се случи отново.
Датата 9-ти май е избрана неслучйано  за Ден на Европа. Това е второто раждане на Европа, която благодарение на победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция се спасява от смъртоносната опасност на хитлеро-фашизма. 9-ти май е тясно свързан с мира. Днес целият народ се прекланя пред паметта на всички паднали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа”. С тези думи г-жа Коцева завърши възпоменателната си реч и даде думата на кмета на общината Георги Георгиев.
„ Днес тук отново сме се събрали за пореден път да се преклоним пред онези знайни и незнайни воини, които със своята саможертва допринесоха днес да я има нашата родина с нейните неприкосновени граници. Днес се прекланяме пред черните забрадки на онези 180 български майки от ботевградска община, които не можаха да дочакат своите синове да се завърнат от фронта”. Към ветераните от войните Георгиев се обърна с думите „ Вярно е ,че Вие оставате все по-малко, но продължавате да бъдете нашите гордости на по-младото поколение от вас.”
Последва полагане на венци и цветя пред Паметната морена от граждани и институции. Това бяха Кметът Георги Георгиев, Общински съвет Ботевград, Общински съюз на ветераните от войните, Общинска организация на инвалидите, Общ. движение „Русофили”, Общински съвет на пенсионерите и Клуб на пенсионерите в Ботевград, Общински съвет на пчеларите, Дружество „Орханиец”, ВМРО”Българско национално движение”, Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Българска социалистическа партия и Младежко обединение в БСП, ВиК ”Бебреш” ЕООД, „Балкангаз 2000”, МБАЛ-Ботевград, Исторически музей- Ботевград, Нродно читалище „Хр. Ботев1884” , Кметство Врачеш., Кметство Трудовец и Пенсионерски клуб Трудовец, ПМГ’Акад. Проф. Д-р Асен Златаров”, ТПГ”Ст.Панчев”, ОУ”Никола Вапцаров”, ОУ”Св.Св. Кирил и Методии”, ОУ”В.Левски”Ботевград,  ОУ”В.Левски”с. Литаково и много други.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete