Петък, 19 Април 2024, 15:38

Днес бяха осветени обновените паметниците в двора на църквата "Свето Възнесение Господне"

29 Ноември 2012, 13:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3805 13


Заукопойна литургия и освещаване на три паметника на руски воини в двора на църквата „Свето Възнесение Господне” извърши Архиерейският наместник отец Тошко Димитров. Това бе част от празничната програма на Община Ботевград по повод празника на града. Всяка година по време на тържествата по случай Освобождението на Ботевград от турско робство, те биват почетени с тържествени слова и много цветя.
Тази година празничното събитие е с особена значимост във връзка с опазване историческото наследство на града ни. Ротари клуб-Ботевград по своя инициатива и собствено финансиране обновиха трите паметника. Поставена е нова мраморна облицовка на два от тях, а третият паметник е почистен. Освен това, мястото около тях е облагородено с пътека, озеленяване и ограждение.
Тук са положени тленните останки на осем руски воини от общо 28, загинали в сражението под Маркова чукла и Арабаконак Паметниците са издигнати през 1878 г. Информация за тях всеки ботевградчанин може да черпи от статията на бившия директор на музея в Ботевград , Павел Дишев, озаглавена „Паметници на освободителната война в Ботевградския край”. Материалът е публикуван в книгата „100 години от Освобождението на Ботевградския рай от османско иго”, който е бил приложение към в-к ”Ботевградски пламък”. Книгата се пази в Библиотеката на Исторически музей - Ботевград.
Първият паметник ( отляво надясно)  е на подпоручик Войницки, убит на 21 ноември 1877 година. Преди 135 години е направен от пясъчник и чугун. В основата си има 4 стъпаловидни отстъпа, изградени от дялан камък. Има форма на пресечена пирамида, а отгоре е поставен масивен кръст. Върху него има надпис „Мир праху твоему”.
Вторият паметник е на подпоручик Илья Василевич Волков, умрял от раните си на 25 декември 1877 год., и двама руски воини с неизвестни имена. Паметникът има форма на пресечена пирамида, която завършва с кован металически кръст, който е изграден от камък и тухли, а отгоре с циментова мазилка. В лицевата му страна е вградена бяла мраморна плоча с надпис.
Третият паметник е на капитан Ушаков, умрял в Орхание, и трима руски воини, на които не се знаят имената. Той има пирамидална форма. Отгоре също завършва с метален кръст. На гърба на паметника има вградена бяла мраморна плоча, от която става ясно, че това е братска могила.
При реставрацията на паметниците, Ротари клуб са спазили мнението на специалистите да запазят автентичните плочи с надписите, но укрепването им било задължително, тъй като при почистването се установило, че те са в напреднал стадий на рушене от климатичните влияния, съобщихиха от Ротари клуб. През 1935 г. паметниците са доизградени с тухли, хоросан и цимент, след първоначалното им издигане през 1878г. Това се наложило, заради разрушаването им през 1916г. по време на Втората балканска война, казаха още от клуба.

Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 13:44

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РОТАРИ КЛУБА!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 13:57

    Недейте и вие Балканци да се излагате и да пишете за тая простотия където направиха Ротарито, тия паметници изглеждат ужасно.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 14:49

    Това е най-смешната реставрация, сега го показахте и на Гостите, да видят колко сте зле всички.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 15:49

    Браво на тези хора! Направиха нещо което кмета никога няма да направи със свой пари .Построиха нещо обществено , за обща полза.Кога кмета ще даде свой пари за подобна работа? Когато стане министър-председател?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 17:09

    Стига сте плюли? А вие направили ли сте нещо добро!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 17:50

    №5, правим само едно добро-плюем го от сутрин до вечер,та дано да се насити! :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 18:22

    Понеже става дума и за Руски войни,ще ви кажа една Руска поговорка с ,която съм се опитвал,да се съобразявам - "Хвалбу и клевету приняй равнодушно и не оспоривай глупца." Ама то не се търпи.Вече дни наред дежурните мрънкала ревът, ама реват с глас и дават "компетентни мнения",как се правят и реставрират паметници.Първо,драги мой си вижте писнето, по което си личи и мисленето! И като толкова разбирате от паметници,какво чакахте сто години бе можачи,що не ги оправихте?Знаете ли,че тези паметници веднъж са събаряни и после възстановени някога,като са иззидани с тухли.Ако тези тухли не ги бяха облицовали,тази зима просто щяха да се превърнат от паметници в две купчини тухли.Да се прави реставрация трябва сърце,желание, можене, пари и труд.Едни достойни хора това го направиха.Като си мързелив,злобен и некадърен, и затова работно НЕВГРАДИМ ти остава да си кисел и недоволен от всичко и ставаш полуграмотен писател-" мрънкач по форумите-"без пари в джоба.А хората,които със собствени средства реставрират паметници нека им благодарим,че са ни ОТСРАМИЛИ.Впрочем има още паметници,хайде мрънкачите действайте.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 18:44

    Излгеждат грозно така паметниците, могло е да се свържат с Гого да им каже как се прави

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 19:07

    Ей №3 като не ти харесват -не там! Не гледай ,ила ти дам една лопата и гребло да изчистиш падналите от дръвеетата листа.Айде бег! :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 19:11

    кметските плювалници и защитница за награда гледат убавият му концерт,правостоящи пред нужника

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete