Петък, 29 Март 2024, 17:00

Днес честваме Св. Григорий Богослов

25 Януари 2012, 09:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1953 0


Днес отбелязваме паметта на Свети  Григорий Богослов. Той заедно със Св. Василий Велики и Св. Йоан Златоуст са известни в църковната история като тримата свети учители на Православната ни Църква. Св. Григорий  се родил в Кападокия около 330 година. Родителите му са канонизирани от църквата за светци. Наречен е  Богослов, заради неговата неуморна дейност за разкриване, изясняване и защита на основните истини на християнството. Макар че жадувал за уединен живот, Божият промисъл бил подготвил друг път за него. По настояване на баща си, той бил ръкоположен за свещеник,а по – късно и за епископ. Между 379 и 381 година настъпил върховният момент от неговия живот. Когато св. Григорий отишъл в Цариград той не намерил нито един православен храм: всички били заграбени от еретиците – ариани. Наложило се да извършва божествената служба в частен дом, в бедна къща. Така възникнал храмът "Анастасия" – "Възкресение", в който "Троическият Богослов" произнесъл своите знаменити и благодатни слова на богословието, разкрил и изповядал неизречимите тайни на Божественото триединство и възкресил православието в Цариград. Тези слова му спечелили названието "Богослов". Чрез тях той оживил, ободрил и събрал разпръснатите овци на истинското словесно Христово стадо.
На 27 май 380 г. св. Григорий Богослов бил тържествено утвърден в църквата "Св. апостоли" за цариградски архиепископ от император Теодосий І и потвърден на Втория Вселенски събор  в 381 г., който бил открит под негово председателство и на който възтържествувало православието.
Съмнителни интриги му дали повод да подаде оставката си и през юни 381 година се завърнал в родния Низианз. Той завеждал там катедра до 383 година и след това окончателно се оттеглил в наследственото си имение в Арианз.
Св. Григорий притежавал дълбоко благочестие и високи дарования. Остатъка от дните си той прекарал в мечтаното безмълвие.
Починал през  390 година.
Църквата облажава св. Григорий като "Троически Богослов", като "таинник на Св. Троица". По отношение на християнската мисия всред славяните и на славянската писменост,  той трябва да бъде отбелязан като най-големият от древните отци любимец на св. Константин–Кирил Философ, който изучавал дори наизуст неговите произведения и написал похвала в негова чест.
Църквата е отредила паметта на Св. Григорий  Богослов да се чества и още 1 път в годината – на 30 януари. Тогава се отбелязва паметта на тримата светители. Като въздава равночестна прослава на свети три светители Василий Велики(379 г.), Григорий Богослов (390 г.) и Йоан Златоуст (407 г.), светата Църква свидетелствува, че те са равни пред нейния съд по дарования, заслуги и светост.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete