Четвъртък, 18 Април 2024, 12:43

Днес е ден на атлантическата солидарност

4 Април 2012, 08:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2814 0


България отбелязва 4 април като Ден на атлантическата солидарност.
Произход на празника:
Денят на Атлантическата солидарност е определен с Постановление на МС 54 от 29 март 2005 г. по повод присъединяването (2004 г.) на България към НАТО.
Навършва се и годишнина от подписването (1949 г.) във Вашингтон, САЩ, на Северноатлантическия договор, с който се създава НАТО - Организацията на северноатлантическия договор, от 12 държави: Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция, Холандия и САЩ, в сила от 24 август 1949 г.
С приетото правителствено постановление се урежда нормативно и въпросът за издигането на символите на двете организации - флага на НАТО и знамето на Европейския съюз, над сградите, в които органите на държавната власт осъществяват своите функции, както и на входните и изходните пунктове на страната.
История:
България се присъедини към Северноатлантическия договор на 29 март 2004 г. С този акт страната ни пое ангажимента да развива и укрепва принципите и целите на Договора и да допринася за засилване на солидарността между съюзниците за отстояване на свободата и тяхното общо наследство, основаващо се на ценностите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона.
На 2 април 2004 г. с тържествен ритуал в централата на организацията в Брюксел, Белгия, бе издигнато националното знаме на България.
Изборът на дата е и заради годишнината от основаването на Атлантическия клуб за България. Инициатор  за това е Соломон Паси, който става негов президент.
Атлантическият клуб е първата атлантическа неправителствена организация, създадена преди разпадането на Варшавския договор на територията на държава, нечленуваща в НАТО. От 1992 г. е и първият член на Асоциацията на Атлантическия договор /АТА/ от страна извън НАТО. Клубът има големи заслуги за интеграцията на България в НАТО и в евроатлантическите политически, отбранителни и икономически структури

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete