Четвъртък, 25 Април 2024, 07:32

Днес е Ден на национален траур

8 Февруари 2012, 12:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2507 0


Правителството обяви 8 февруари за Ден на национален траур в памет на загиналите при наводненията в Хасковско.
В село Бисер ще бъде създаден Обществен съвет, който да определи как и колко бързо да се приоритизира помощта за хората. Това каза комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в Министерски съвет, съобщава Агенция „Фокус”.
Кристалина Георгиева заяви, че европари за с. Бисер няма да има, тъй като щетите, предизвикани от наводнението, не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност. Г-жа Георгиева каза, че е трогната от хората там, защото не само са поели тежестта на бедствието, но и търсят начин да си помагат.
Според Кристалина Георгиева за цяла Европа и света задачата е засилването на превантивната дейност. "Цяла Европа е скована в студ, в девет страни, включително България, в цялата страна или в отделни региони е обявено бедствено положение. След тази тежка зима може да ни очаква и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим", каза българският еврокомисар.
 От началото на прехода до днес национален траур в България е обявяван 13 пъти. Национален траур в България се обявява от Министерски съвет. Според Протокола, където има българско знаме на открито, то трябва да бъде свалено наполовина. Ако има планирани тържества предварително, те трябва да се отменят. Ако това е невъзможно, се препоръчва минута мълчание.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete