Събота, 20 Април 2024, 00:45

Днес е Димитровден

26 Октомври 2016, 09:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2605 1


Днес православната църква чества Димитровден. Храмов празник отбеляза църквата „Св.Димитър” във Врачеш. Света литургия и водосвет отслужи Отец Димитър, който също е именник. Десетки миряни се стекоха в църквата, за да отдадат почит на светеца и да запалят свещи за здраве и мир. Утринната литургия започна в 8.30 ч в присъствието на монахините от девически манастир „Свети 40 великомъченици“ край Врачеш. След края на службата бе даден курбан на всички миряни в двора на църквата постна боб чорба и риба.
 
Счита се, че Свети Димитър е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306-та година. Той е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите му го въвели в християнството. Свети Димитър много пъти е спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали да оспорват “покровителството на небесния стратег от Солун" заради славянския му произход. Народният култ към него го представя като по-голям брат близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката “Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима".

На днешния ден празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни -  Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 06:45

    Честит имен ден на Митьо Очите и Митьо Пищова!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete