Петък, 30 Октомври 2020, 16:05

Днес е Петковден - празникът в чест на Света Петка

14 Октомври, 10:08
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1197 3


Празникът в чест на Света Петка – Петковден се отбелязва на 14 октомври и се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки. 

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 10:21

  Мустака

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 14:50

  penka stoynova

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Дедоти 14 Октомври, 19:05

  Едному куче Шаро не викат. В материалът има объркване, затова обяснявам.
  Преподобномъченицата (монахиня-мъченица) Параскева, която е на предложената тук икона, се празнува на 26 юли. Света Параскева - име преведено на български като Петка от деня петък(гр. параскевѝ), която почитаме днес, е ,,преподобна" т. е монахиня. Заради неколкократното пренасяне на мощите ѝз Балканските страни Тя е наричана Епиватска(по рождение и погребение); Българска по произход а и Търновска, защото мощите ѝ са пренесени в Велико Търново; Сръбска, защото след падане под турско, са пренесени в Белград. Сега е Яшка, защото катедралата с мощите ѝ се намира в гр. Яш в Румъния, където на празника се стичат огромен брой поклонници, изпълващи площада около църквата и околните улици, които не се шматкат като Ганьо на големи празници, а стоят и следят службата, която е на открито и се молят.
  И има и още една св. Параскева, която се празнува два дена след Димировден и която е мъченица.
  Честит празник на имениците и на всички християни!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (549)
70% Complete
Не съм съгласен (303)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (243)
70% Complete