Събота, 20 Април 2024, 18:09

Днес е Велики Четвъртък!

16 Април 2020, 11:21
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1456 1


Днес е Велики четвъртък - четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца.

Първото яйце трябва да се боядиса червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.


На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

По време на Тайната вечеря Исус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. На Велики четвъртък смъртната му присъда е произнесена. Тя е потвърдена от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението на Синедриона да осъди на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Април, 18:14

    И днес,на Велики четвъртък,като слушам как един некадъртик,доведен от ловешкия чернокаповец,висясщ на всеки божи празник в Правец,бие камбаните на черквата Св.Анастасий,се чудя,кога най после кмета ще му подпише пътния лист.Това е срам и позор с паметта на поп Васил Маринов,десетки години подържал традициите в Правец.Един млад и обичан поп,като Страхил,с интриги го изгониха,та докараха един който чеп за зеле не става!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete