Петък, 19 Април 2024, 18:43

Днес празнуваме Илинден

20 Юли 2019, 08:00
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2172 0


На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите старозаветни праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.
Денят на Свети пророк Илия е сред най-почитаните български празници. Във всички църкви в страната се отслужва тържествена света литургия. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота.
В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Селските стопани у нас отправят молитви за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.
Най-честити на празника са имениците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети пророк Илия е техен патрон-покровител. Илинден е и професионалният празник на пивоварите.
Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди светецът.
Едно от най-разпространените поверия е, че днес не се ходи на плаж, защото морето взима жертви като курбан за Св. Илия.

Имен ден днес празнуват :Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete